Varaudu kesällä ukkosen aiheuttamiin sähkökatkoihin

ARTIKKELI

08.07.2016 klo 10:00
Kesä on ukkosaikaa, jolloin kannattaa varautua ukkosen aiheuttamiin vikoihin. Ukkosmyrskyt voivat rikkoa sähkö- ja puhelinverkossa olevia laitteita etenkin haja-asutusalueilla. Edullisin keino estää tietokoneiden, viihde-elektroniikan ja puhelinlaitteiden rikkoutuminen on irrottaa laitteet pistorasioista ukonilman ajaksi. Myös antenni-, puhelin- ja internetkaapelit kannattaa irrottaa.

Jos asut haja-asutusalueella tai omakotitalossa, kannattaa hankkia ukkosenjohdatin ja pistorasioihin ylijännitesuojat.

Jos haluat varmistaa katkottoman sähkön esimerkiksi tietokoneelle tai muulle herkälle laitteelle, kannattaa laite varustaa UPS-järjestelmällä, joka suodattaa jännitteen häiriöt sekä mahdollistaa tietojen tallentamisen ja laitteen turvallisen alasajon katkon aikana.

Jos katkeamaton sähkönjakelu on välttämättömyys, kannattaa harkita oman varasähköjärjestelmän hankkimista. Esimerkiksi maatiloilla kyseeseen voi tulla joko aggregaatti tai traktorikäyttöinen generaattori.

Tyypillisesti ukkosen sähköverkkoon aiheuttamat viat johtuvat puuskaisesta tuulesta, joka kaataa sähkölinjoille puita. Ukkosmyrskyissä esiintyvät salamat rikkovat myös helposti muuntajia, joiden avulla muunnetaan vaihtojännitettä joko suuremmaksi tai pienemmäksi. Ukkonen aiheuttaa siis tyypillisesti paikoin paljonkin pidempi- ja lyhytkestoisia sähkökatkoja.
Caruna on varautunut ukkosmyrskyihin ja seuraa sääennusteen kehittymistä 24/h.

Carunan jakelualueella asuvana voit saada tietoa sähkökatkoista myös suoraan matkapuhelimeesi maksuttoman Caruna Sähkövahti -palvelun avulla. Ohjeet palvelun käyttöön ottamiseksi löytyvät Omat sivut -palvelustamme.

Vikatilannetta voi seurata Carunan verkkosivulta.

Lisätietoja:

Carunan häiriökartta
Tietoa sähkökatkoista tekstiviestillä tai sähköpostitse
Vikailmoituksen puhelinnumero: 0800 195011 (24h)
Asiakasneuvonta: arkisin klo 8-16 puh. 0200 23222 (pvm/mpm)
Sähköinen vikailmoituslomake
Caruna Twitterissä: https://twitter.com/CarunaSuomi
Caruna Facebookissa: https://www.facebook.com/caruna.fi

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon