Valokuidun ja sähköverkon suunnittelutyöt alkavat Raisiossa ja Ruskolla

MEDIATIEDOTE

09.04.2019 klo 09:25
Caruna ja Telia Finland ovat sopineet uudenlaisesta yhteisrakentamishankkeesta, jonka aikana rakennetaan tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti sekä sähkö- että valokuituverkkoa. Hankkeet ovat nyt edenneet suunnitteluvaiheeseen.

Kesällä 2019 kaivinkoneet alkavat avata kaivantoja ensin Ruskolla ja myöhemmin Raisiossa. Samaan kaivantoon sijoitetaan sekä sähkökaapelia että teleoperaattorin valokuitua. Ympäristöä rasitetaan vähemmän ja asukkaille aiheutuu vähemmän häiriöitä, kun kadut avataan vain kerran. Töiden suunnittelu on käynnistynyt huhtikuun alussa. Rakennettavilla alueilla liikkuu Carunan urakoitsijan suunnittelijoita, jotka tapaavat maanomistajia ja alueen asukkaita.

"Urakoitsijat sopivat tapaamiset kaikkien kiinteistönomistajien kanssa. Tarvittaessa asukkaat voivat myös itse ottaa yhteyttä suunnittelijoihin. On tärkeää, ettei missään vaiheessa synny tietokatkoksia. Siksi kannustamme myös asiakkaitamme olemaan aktiivisia", Carunan valokuituyhteistyöstä vastaava johtaja Ville Karttunen toteaa.

Valokuituasiantuntijat kiertävät Raisiossa ja Ruskolla

Asukkailla on nyt mahdollisuus hankkia valokuituyhteys samaan aikaan sähköverkon maakaapeloinnin yhteydessä. ”Valokuituasiantuntijamme kiertävät nyt kevään mittaan ovelta ovelle Raision ja Ruskon pientaloalueilla ja kertovat asukkaille valokuidusta ja sen tuomista mahdollisuuksista. Pidämme asukkaille myös yhteisiä infotilaisuuksia”, Telia Finlandin Avoimen Kuidun liiketoimintajohtaja Sanna Mutka sanoo.

Mahdollisuus kuidun hankintaan ei koske koko kunnan aluetta, mutta Telia ja Caruna tiedottavat mahdollisuudesta niille kotitalouksille, joille valokuitu tulee tarjolle.

”Carunan ja Telian aloittama yhteistyö parantaa valokuidun saatavuutta erityisesti pientaloalueilla. Pientalojen kiinteistä laajakaistaliittymistä vain noin 7 % on toteutettu kokonaan valokuidulla kotiin asti”, Sanna Mutka sanoo.

Rakentaminen siirtyy lähelle asiakkaiden pihoja

Valokuidun ja sähköverkon yhteisrakentaminen tulee mahdolliseksi, sillä Caruna siirtyy rakentamaan aiempaa lähemmäs asiakkaiden pihoja. Järeä keskijänniteverkko on jo pääosin siirretty maan alle ja nyt alkaa koteihin ja yrityksiin sähköä jakelevan pienjännitteisen sähköverkon maakaapelointi. Rakennustöiden suunnitteluvaiheessa Carunan urakoitsija käy jokaisen kiinteistönomistajan kanssa läpi hänen piha-alueellaan toteutettavat kaapelointityöt sekä sopii kaapelin reitityksestä ja alueen siistimisestä töiden valmistuttua.  

Kymmenien tuhansien asiakkaiden sähkönjakelu paranee entisestään

Yhteistyön alkaessa kaikkiaan noin tuhat kilometriä nykyistä ilmajohtoa vaihdetaan säävarmaan maakaapeliin, minkä ansiosta 30 000 asiakkaan sähkönjakelu Lounais-Suomessa paranee entisestään vuoteen 2022 mennessä. Uutta yhteistyössä on se, että Caruna rakennuttaa sähköverkon lisäksi myös valokuituverkon Telialle niille alueille, joilla on tarve nopealle ja toimintavarmalle valokuituverkolle.

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon