Uusi elämä vanhan sähköverkon rakennusmateriaaleille

ARTIKKELI

29.08.2016 klo 13:25
Caruna investoi juuri nyt ja tulevina vuosina voimakkaasti sähköverkkoalueisiinsa. Maakaapelointiin siirryttäessä vanhasta sähköverkosta purkautuu iso määrä rakennusmateriaaleja, jotka halutaan kierrättää tehokkaasti.

Carunan investointien taustalla on vuonna 2013 säädetty sähkömarkkinalaki, joka edellyttää sähköverkkoyhtiöiltä toimitusvarmuuden parantamista. Uusitun sähkömarkkinalain mukaan vuoden 2028 jälkeen myrskystä tai lumikuormasta aiheutunut sähkökatko ei saa kestää yli kuutta tuntia kaupungeissa tai taajamissa eikä yli 36 tuntia niiden ulkopuolella.

”Sähköverkon investointitahtimme on kasvanut merkittävästi noin 200 miljoonaan euroon vuodessa. Tämä tarkoittaa laajoja rakennusprojekteja sähköverkkoalueillamme. Ja kun vanhaa sähköverkkoa puretaan säävarman sähköverkon tieltä, syntyy iso määrä kierrätys- ja jatkojalostuskelpoista materiaalia. Meille nousikin pohdittavaksi kysymys, mitä tehdä kaikelle tälle ylijäämälle,” kertoo Carunan hankintajohtaja Mervi Haukilahti.

Caruna tunnistaa vastuunsa Suomen suurimpana sähköverkkoyhtiönä ja suurimpana verkkoinvestointien rakennuttajana. ”Haluamme läpinäkyvästi tietää tarkalleen, minne ja miten materiaalit kierrätetään,” hän toteaa.

Kuusakoski kierrättää

Carunan uusissa, vuoden 2015 jälkeen solmituissa urakoitsijasopimuksissa on sovittu, että kaikki työmaalta purkautuva materiaali toimitetaan Kuusakoski Oy:lle kierrätettäväksi. 
”Urakoitsija on velvoitettu hoitamaan kaiken materiaalin Kuusakoskelle kierrätettäväksi. Esimerkiksi sähköpylväät, kaapelit, muuntajat, rautarakenteet ja posliinit eli aivan kaikki lähtee työmailta eteenpäin”, Haukilahti kertoo. 

Kuusakosken ylläpitämän sähköisen palvelun kautta tilattava kierrätettävän materiaalin kuljetuspalvelu on vaivaton tapa varmistaa, että urakkatyömaa jää rakennusvaiheen jälkeen siistiksi.

Vastuullisuus on arvovalinta

Kuusakosken kanssa vuoden alusta startanneen yhteistyön kautta on jo elokuuhun mennessä otettu häkellyttävä määrä kierrätysmateriaaleja vastaan: yli 4 miljoonaa kiloa! 
”Parasta hankkeessa on se, että voimme varmuudella sanoa, että rakennusmateriaalit tulevat asianmukaisesti kierrätetyksi. Metallit päätyvät puhdistettuina ja sulatettuina uusiokäyttöön, puu energiantuotantoon ja betoni kivijalostamoille. Meille kierrätyksestä huolehtiminen on tärkeä arvokysymys. Kierrätyksen asianmukainen hoitaminen ja siistit työmaat urakan päätyttyä ovat meille kunnia-asia,” Haukilahti painottaa.

Tämän vuoden tavoite on, että 15 prosenttia Carunan projekteista on Kuusakosken kierrätyssopimuksen piirissä, ja että 2018 lopussa sopimus kattaisi kaikki projektit. 
Haukilahti muistuttaa lopuksi, että kierrätys on osa isompaa ympäristövastuullisuuden kokonaisuutta: ”Pyrimme ensisijaisesti vähentämään jätteen määrää ja toimintamme ympäristövaikutuksia. Kierrätys on osa vastuullista liiketoimintaamme.”

Näin materiaaleja kierrätetään

•    Rauta uusiokäytetään suomalaisessa terästeollisuudessa.
•    Kupari myydään kansainvälisille markkinoille raaka-aineeksi.
•    Alumiini erotellaan ja sulatetaan Kuusakosken Heinolan tehtailla ja myydään raaka-ainemarkkinoilla. Esimerkiksi Yamahan tehtaat Japanissa hyödyntävät harkkoja valmistuksessaan.
•    Pylväät poltetaan Ekokemin tehtaalla, jolloin syntyvä lämpöenergia hyödynnetään.

Katso videolta, miten pienimmätkin alumiinihippuset otetaan talteen, ja sulatetaan uudelleenkäytettäviksi harkoiksi.

 

Teksti: Riitta Sirén

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon