Uuden talon sähköliittymä

ARTIKKELI

06.05.2015 klo 09:30
Oman kodin rakentaminen on pitkäjänteistä puuhaa. Moni työvaihe tulee huomioida suunnitelmissa hyvissä ajoin, jotta toiminnan ajoitus menee nappiin. Sähköliittymän hankkiminen on yksi näistä vaiheista.
Tuomas Tuomi

Tämän vahvistaa myös asiakkaamme Tuomas Tuomi, joka rakentaa paraikaa perheelleen kotia. Toiveena on päästä viettämään seuraavaa joulua uudessa talossa.

"Sähköt tarvittiin tontille noin viikko maatöiden alkamisesta. Tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että sähköliittymä oli pitänyt tilata huomattavasti aiemmin. Otin yhteyttä Carunaan, ja selvitimme yhdessä, mitä tontillamme pitää tehdä. Allekirjoitin sopimuksen, ja sen jälkeen homma lähti rullaamaan vaivattomasti. Asiat loksahtivat oikeastaan paikoilleen yhdellä puhelinsoitolla ja muutamalla sähköpostilla minun ja Carunan välillä", Tuomi kehuu.

On tärkeä tietää ennakkoon, voidaanko uusi sähköliittymä liittää olemassa olevaan verkkoon, vai tarvitaanko verkon rakentamista tai vahvistamista. Tämäkin asia selviää näppärästi soittamalla oman alueen sähkönsiirtoyhtiöön.

"Suosittelen, että rakentaja on jo asemapiirroksen valmistuttua yhteydessä oman alueensa sähkönsiirtoyhtiöön. Me selvitämme, mitä toimenpiteitä kyseisellä tontilla tarvitaan. Liittymätilaus kannattaa tehdä kotona netissä, niin voi rauhassa keskittyä kysymyksiin", neuvoo Minna Ollila Carunalta.

Muista hankkia myös sähkösopimus

Uuteen taloon tarvitaan siis sähköliittymä, mutta sen lisäksi asiakkaan tulee hankkia itse sähkösopimus.

"Sähköliittymä tarkoittaa, että asiakas ostaa oikeuden liittyä jakeluverkkoon. Liittymismaksulla asiakas saa sähköverkon vedetyksi tonttinsa rajalle", Ollila selventää.

Sähkösopimuksella puolestaan sovitaan, että asiakas ostaa sähkönmyyjältä energian. Sähkönsiirtoyhtiö ei voi tehdä sähkösopimusta asiakkaan puolesta, vaan se pitää solmia erikseen sähkönmyyjäyrityksen kanssa. Sähkönmyyntisopimus tulee tehdä sähkön myyjän kanssa viimeistään 14 päivää ennen toivottua sähköjen kytkentäajankohtaa.

Valitse urakoitsija huolella

Hyvä sähköurakoitsija säästää rakennuttajalta aikaa ja hermoja. Kun rakennuttaja on tehnyt sopimuksen sähköliittymästä, rakentaa urakoitsija liittymiskaapelin liittymispisteeltä mittauskeskukselle. Tämä on luvanvaraista toimintaa, eli tätä ei saa tehdä itse. Luotettavan sähköurakoitsijan voit valita kätevästi virtane.fi-palvelusta.

Tarvitsetko vahvistusta kaapeleiden sijainnille?

Jos tontillasi tehdään kaivuutöitä, varmista ettei kaivuureitilläsi ole aiemmin asennettuja maakaapeleita tai kunnallistekniikkaa. Kaapeleiden sijainnin selvittämiseksi sinun on tarvittaessa tilattava kaapelinäyttö.

Yritykset kuten vaikkapa Johtotieto Oy tarjoavat paikannuspalvelua, jotta saadaan esimerkiksi kaapelin alkupää tarkalleen selville. Joissain tapauksissa kaupunki (kuten Espoossa ja Joensuussa) hoitaa paikannuksen.

Rakentajan muistilista

  • Suunnittele ja ennakoi sähköliittymän tarve
  • Muista tehdä myös sähkösopimus. Voit vertailla sähkönmyyjiä ja -sopimuksia sahkonhinta.fi-palvelussa.
  • Valitse sähköurakoitsija huolella. Ammattitaitoinen urakoitsija osaa opastaa myös tontilla. Tutustu luotettaviin sähköurakoitsijoihin helposti Virtane.fi-palvelussa
  • Älä jää yksin ongelmien ja kysymysten kanssa, vaan ole rohkeasti yhteyksissä Carunaan.

Luotettava sähköurakoitsija liittymiskaapelin asennukseen - kyllä!

Luotettava sähköurakoitsija säästää rakennuttajalta aikaa ja hermoja. Virtane.fi-palvelusta löydät palveluntarjoajat Carunan verkkoalueilla.

Virtane.fi liittymiskaapelit
Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon