Tekoäly tuo tehoa sähköverkon korjauksiin ja suunnitteluun

ARTIKKELI

09.11.2018 klo 10:50
Hannun kotona on lyhyitä sähkökatkoksia parin tunnin välein. Tietokone käynnistyy itsestään yöllä ja sammuu kesken työnteon. Verkossa on vikaa ja se vaikeuttaa Hannun työskentelyä. Mitäpä jos sähkökatkokset olisivatkin tarkasti ennustettavissa eikä kenenkään tarvitsisi jäädä ilman sähköä? Tulevaisuudessa tämä voidaan toteuttaa tekoälyn ja analytiikan voimin.

Tällä hetkellä Carunalle tulvii tietoa lähes 700 000 asiakkaan sähkönkulutuksesta ja 85 000 kilometrin mittaisen sähköverkon kunnosta. Tiedon määrä on valtava, sen manuaalinen analysointi ja häiriöiden priorisointi hidasta. Tietojen tehokas käsittely vaatii tekoälyä.

Myrskyjen älykäs ennakointi lyhentää sähkökatkoksia

Carunan tavoitteena on hyödyntää asiakkaiden dataa nykyistä älykkäämmin. Kun kotien sähkönkulutustietoon lisätään ulkoista dataa, kuten sää- ja lämpötilatietoja, saamme nopeasti tarkkaa tietoa poikkeuksellisista kulutuksen muutoksista tai häiriöistä. Automaattinen analyysi nostaisi Hannun kodin poikkeuksellisen usein tapahtuvat sähkökatkokset nopeasti esille. Se paljastaisi myös tarkemmin, missä vika piilee – ulkoisessa sähköverkossa vai kodin sisäisessä verkossa. Tarkemman tiedon valossa pääsisimme heti korjaamaan poikkeukselliset häiriöt, ja sähköt normalisoituisivat nopeammin.

Hyödynnämme jo nyt sääennusteita, ja pystymme siten varautumaan sään aiheuttamiin sähkökatkoksiin. Arviot tosin mallinnetaan manuaalisesti, ja siksi ennusteet eivät ole yhtä tarkkoja sade- ja tuulitietojen automaattiseen mallinnukseen verrattuna. Automaattisen mallinnuksen avulla korjaustyöt nopeutuvat, koska vianhoitoresurssit voidaan kohdentaa  vaikuttavammin. Yleisimmät säävauriot syntyvät myrskyn kaatamista puista, lumikuormasta sekä ukkosesta, joka rikkoo muuntajia. 

Analytiikkaa kerätään myös verkon suunnittelua varten. Mallinnamme järjestelmässämme jatkuvasti sitä, kuinka paljon sähköä kuluu tulevaisuudessa. Tämän avulla pystymme vahvistamaan verkkoa oikeissa kohdissa ja oikeaan aikaan.

Sähköverkko on jatkuvassa tarkkailussa, mutta entäpä jos verkko kertoisi automaattisesti huolistaan?

Carunan kunnossapitotiimi tarkistaa sähköverkon muuntajat ja johdot säännöllisin väliajoin. Käytännössä se tarkoittaa, että asentaja tarkkailee verkon eri osia ja tekee niistä merkintöjä. Tiedot syötetään manuaalisesti järjestelmään. Verkon kunnon valvontaa tehostetaan jatkuvasti uudella teknologialla ja uusilla toimintamalleilla. Tarkastustyöt suoritetaan jo osittain helikoptereilla, jotka kuvaavat ilmajohtoverkkoa tarkistaakseen, ettei esimerkiksi puita kasva liian lähellä ilmalinjoja. Dronet ovat tulevaisuuden teknologia tähän tarkoitukseen. Carunalla on myös käynnissä joukkoistamispilotti Postin kanssa, jossa postinkantajat kuvaavat määrättyjä verkon osia jakelureiteillään.

Carunalla on haaste, johon meidän kaikkien älypuhelimien käyttäjien on helppo samaistua – kuvia tarkastuksista tulee niin suurissa määrin, ettei niitä ehditä käydä läpi tarpeeksi nopeasti. Jatkossa kuvat pitää saada automaattisesti analysoitua ja vietyä kunnossapitojärjestelmään, joka myös priorisoi kunnossapitotarpeet ja aikatauluttaa ne. Tulevaisuudessa kuka vain voi lähettää kuvan kunnossapidon tarpeessa olevasta verkon osasta Caruna+ sovelluksen kautta. Vikojen bongaamisen voisi myös pelillistää, jolloin kuvailmoituksista kertyisi pisteitä asiakkaille. Jatkossa kuvataan siis mahdollisesti Pokemonien sijaan Carumonneja!

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon