Teknologian kehittyessä voimme käyttää entistä enemmän sähköä – päästöttömästi

ARTIKKELI

13.12.2018 klo 10:00
Digitalisaation myötä energiantarve lisääntyy. Samalla meillä on kovat tavoitteet vähentää päästöjä – Suomella on 25 vuotta aikaa muuttaa sähkönkulutusta, jakelua ja tuotantoa hiilineutraaliuden saavuttamiseksi.

Hyvinvoinnin kasvattaminen ei välttämättä lisää päästöjä

Ilmastonmuutoksen torjumisessa puhutaan paljon elintapojen muuttamisesta ja onhan se välttämätöntä, mutta ei automaattisesti tarkoita sitä, että meidän täytyisi luopua esimerkiksi autoilusta ja matkustamisesta. Muiden pohjoismaiden tavoin olemme jo osoittaneet, että päästöjä voi vähentää, vaikka hyvinvointi kasvaa. Tätä varten tarvitsemme uutta teknologiaa. Tulevaisuudentutkija Risto Linturi kertoo mihin kannattaa panostaa.

Risto Linturi Carunan Energiaa tulevaisuuteen -tilaisuudessa 2018.

Tulevaisuudessa lennetään hyvällä omatunnolla

Akkuteknologia kehittyy kovaa vauhtia.  Akut ovat entistä kestävämpiä ja niitä pystytään valmistamaan entistä vähemmällä määrällä materiaalia, esimerkiksi ilman kobolttia. Linturi ennustaa, ettei viiden vuoden kuluttua enää kannata ostaa polttoaineautoa, koska teknologia kehittyy niin valtavan nopeasti. Myös robottiliikenne jouduttaa sähköautoihin siirtymistä. Energiatehokkaammat akut mahdollistavat myös sähköisen lentoliikenteen ja sähköllä kulkevat rekat.

Aurinko ja tuuli laskevat hintoja

Sähkön hinta tulee todennäköisesti laskemaan lähitulevaisuudessa uusiutuvien energiamuotojen yleistyessä. Aurinkosähkön hinta voi tippua kymmenesosaan nykyisestä. Lisäksi aurinkopaneelit halpenevat entisestään ohutkalvotekniikan myötä. Esimerkiksi Hangon kaupunki panostaa varsin kustannustehokkaasti aurinkosähköön.

Tuulivoiman kustannukset ovat laskeneet aurinkoenergiaa hitaammin, mutta uusien innovaatioiden myötä sekin saattaa muuttua. Mastottoman tuulivoimalan rakennuskustannukset muodostavat vain murto-osan perinteisen voimalan kustannuksista. Energiatehokkuus lisääntyy, kun siiven voi nostaa leijumaan jopa 300 metrin korkeuteen. Suomessa monet tuulivoimahankkeet ovat olleet pysähdyksissä epävarman tukitilanteen takia, mutta uudistuneen tukijärjestelmän myötä tuulivoimaloiden rakentaminen saadaan jälleen käyntiin.

Pelastavatko keinotekoiset lehdet ja hiilikuidut maailman?

Tutkijat kehittävät kuumeisesti menetelmiä, joiden avulla teollisuuden ja ilmakehän hiilidioksidin voisi hyödyntää polttoaineena tai nanohiileksi konvertoituna materiaalina käyttöesineissä. Tavoitteena on myös luoda synteettisiä energiantuotantotapoja luonnon menetelmiä matkimalla.

Kehitteillä on esimerkiksi keinotekoinen lehti, joka tuottaa polttoainetta auringosta ja hiilidioksidista. Tulevaisuudessa on siis mahdollista, että kotitaloudet tuottavat sähkön lisäksi polttonesteitä.

Teksti perustuu Risto Linturin 6.11.2018 Energiaa tulevaisuuteen -tapahtumassa pitämään esitykseen. Linturin raportin voit lukea tästä.

  

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon