Sähköurakoitsijan vinkit omakotitalon remonttiin: Näin säästät energiaa ja lisäät mukavuutta

ARTIKKELI

10.09.2014 klo 16:04
Remontin yhteydessä herää usein tarve uudistaa kodin sähköasennukset. Nykyaikaiset sähköasennukset säästävät energiaa ja parantavat sekä asuinmukavuutta että turvallisuutta. Atte Jokitalo remontoi perheelleen kodin ja laittoi samalla talon sähköasennukset uusiksi.

Etenkin vanhempaa kohdetta remontoidessa kannattaa tarkistaa uusimmat määräykset sähköasennuksille, kuten esimerkiksi kylpyhuoneiden suojaetäisyydet. Remontoijan kannattaa ehdottomasti tutustua myös markkinoilla olevaan valtavaan tarjontaan erilaisia elämistä helpottavia ratkaisuja, aina kosketuskytkimistä huoneen lämpötilansäätimiin.

Asiakkaamme Atte Jokitalo laittoi yksikerroksisen omakotitalonsa koko lailla uuteen uskoon:

"Talo on rakennettu 1974, eli uudistustarve sähköasennuksille oli suuri. Vaihdoimme huonejärjestystä, mikä osaltaan vaikutti myös sähkötöiden suureen määrään. Kiinnitimme myös erityistä huomiota sisäilman laatuun ja asennutimme poistoilmalämmityspumpun ja lisäsimme eristettä ulkosieniin. Koneellinen ilmanvaihto ja tiiviit rakenteet säästävät myös jonkun verran energia", hän kertoo.

Jokitalo toimi itse remonttinsa sähköurakoitsijana ammattinsa ja koulutuksensa suomilla taidoilla, mutta maallikoiden tulee ottaa yhteyttä ammattilaiseen kaikissa kodin sähköasennuksissa liittyvissä töissä.

Huomaamattomampi ja käyttövarmempi maakaapeli

Jokitalo siirtyi remontin yhteydessä ilmajohdoista maakaapeliin. Tässä remonttivaiheessa hän oli yhteyksissä Carunaan.

"Liittymäjohto vaihdettiin maakaapeliksi. Sähkömittari tuotiin sisältä ulos, ja maakaapeli vedettiin mittarille. Caruna hoiti kytkennät ja mittarin asennuksen. Ammattini ansiosta pystyin vetämään kaapelit valmiiksi sekä asentamaan keskuksen, Caruna vaihtoi mittarit. Carunan kanssa työskentely sujui mallikelpoisesti, työ alkoi ajallaan ja kesti täsmälleen sovitun ajan", Jokitalo kehuu.

Maakaapelin asentaminen on sähkötyötä, joka pitää aina antaa ammattilaisen käsiin. Verkkoyhtiö suorittaa verkon rakennustyöt.

Kodinomistajan muistilista sähkötöille

Kodin sähköasennusten uudistuksia tehtäessä pitää aina olla sähköurakoitsija paikalla. Maallikko saa kuitenkin itse suorittaa seuraavat toimenpiteet:

  • sulakkeen vaihto
  • valaisimen lampun ja sytyttimen vaihto
  • jännitteettömyyden toteaminen hyväksytyllä jännitteenkoettimella, kun tehdään jokaiselle sähkönkäyttäjälle sallittuja töitä
  • vikavirtasuojakytkimen toiminnan testaus
  • yksivaiheisen jatkojohdon korjaus ja teko
  • sähkölaitteen rikkoutuneen yksivaiheisen liitäntäjohdon ja pistotulpan vaihto
  • sisustusvalaisimen liittäminen ns. "sokeripalalla"
  • kiinteässä asennuksessa "sokeripalan" korvaaminen uuden järjestelmän mukaisella valaisinliitinpistorasialla sekä vioittuneen valaisinliitinpistorasian vaihto
     

(Lähde: TUKES)

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon