Sähköt poikki – mitä sitten tapahtuu?

ARTIKKELI

10.12.2018 klo 09:42
Käyttökeskus tarkkailee sähköverkkoa vuorokauden ympäri ja varmistaa sähkön tulon jokaiselle meistä. Mutta kuinka monta carunalaista tarvitaan palauttamaan sähköt?
Pilvet kerääntyvät taivaalle - tuleekohan myrsky?

Tapaninpäivänä kymmenen vuotta sitten Carunan käyttökeskuksen työntekijät eivät olleet uskoa silmiään. Myrsky oli lamaannuttanut suuren osan sähköverkosta, ja lähes 220 000 kotia jäi ilman sähköä. Tästä seurasi intensiivinen operaatio, johon osallistui kaikkiaan noin tuhat henkilöä eri tehtävissä ja rooleissa.

Kaikkiaan noin 750 sähköverkon asentajaa ja metsuria oli mukana korjaamassa sähköverkkoja, raivaamassa puita sähkölinjoilta ja palauttamassa sähköjä. Häiriötilannetta johti suurhäiriönjohtoryhmä. Korjausoperaatiota ohjattiin käyttökeskuksesta käsin. Käyttökeskuksen eli "käyttiksen" tehtävänä oli johtaa sähköverkon kytkentöjä ja turvata kenttähenkilöstön työturvallisuus.

Sähköverkosta pidetään huolta vuorokauden ympäri

Käyttökeskuksen työntekijät valvovat verkon toimintaa vuorokauden ympäri ja varmistavat, että kaikille tulee sähköä. Käyttökeskuksen seinä on päällystetty datasta täyttyvillä monitoreilla, joilla näkyy sääennusteita sekä tietoa verkon ja sähköasemien tilasta. Näytöille ilmestyvät rauhalliseen tahtiin ajankohtaiset ylläpitotyöt ja väliaikaiset keskeytykset, joista ilmoitetaan asiakkaille etukäteen tekstiviestillä.

Kun asiakas puolestaan ilmoittaa sähkökatkoksesta vikapalveluun, käyttökeskuksen monitorille ilmestyy punainen hälytysrivi, ja vikaa lähdetään selvittämään. Työstä käyttökeskuksessa ei ole pulaa – vuositasolla näytölle kertyy jopa 1,5 miljoonaa riviä.

Tyypilliset syyt sähkökatkokseen ovat sulakepalot, kaatuneet puut tai kaivuutöiden aiheuttamat kaapelivauriot. Kun vika ilmenee, asentaja lähtee paikan päälle tutkimaan sitä. Jos vika on sähköpylväässä tai muussa vaaraa aiheuttavassa paikassa, käyttökeskus lähettää lisävoimia apuun. Turvallisuudesta ei tingitä koskaan. 

Sääennusteet kertovat, minkä verran ihmisiä tarvitaan töihin

Carunan käyttökeskus on viikoittain yhteydessä Ilmatieteenlaitoksen meteorologiin. Jos meteorologi ennustaa myrskyä, käydään läpi myrskyn laajuus, eli mihin myrsky todennäköisesti osuu ja millä voimalla.

Ennusteen avulla pystytään arvioimaan sähköttömien asiakkaiden määrä myrskyn alueella ja todennäköiset verkon vauriot. Sen jälkeen varataan oikea määrä sähköasentajia ja kalustoa sekä lisätään työntekijöitä käyttökeskukseen, asiakaspalveluun ja vikapäivystykseen. Laajemmissa häiriötilanteissa turvaudutaan helikoptereihin, sillä niiden avulla viat löytyvät nopeammin. Ilmasta havaitaan helpommin myös piilevät viat.

Esimerkiksi Tapani-myrsky oli tiedossa jo ennen joulua, ja satoja asentajia odotti valmiudessa välipäivinä. Kun tuhojen laajuus selvisi, asentajien määrä tuplattiin, ja jo seuraavaan päivään mennessä onnistuttiin palauttamaan sähköt 100 000 asiakkaalle.

Tehokas kommunikointi ja rautaiset hermot

Kun tapaninpäivän laajuinen myrsky raivoaa verkkoalueella, käyttökeskuksen näytölle ilmestyy punaisia rivejä jatkuvalla syötöllä. Tuolloin työntekijöiden määrä jopa kymmenkertaistuu kertaheitolla. Selkeä viestiminen on tärkeää jo päivittäisten kytkentöjen koordinoinnissa, mutta suuroperaatio vie kommunikoinnin aivan uudelle tasolle. Kun vikailmoituksia satelee käyttökeskukselle huomattavia määriä, vaaditaan työntekijöiltä malttia ja rautaisia hermoja.

Operaattorit ovat rauhallisia ja ammattitaitoisia, ja he osaavat reagoida tilanteen mukaan. Sähköt saadaan turvallisesti palautettua – tilanteessa kuin tilanteessa.

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon