Säästä sähköä talvikeleillä

ARTIKKELI

03.11.2016 klo 13:33
Talvipakkasilla lämmitys käyttää paljon energiaa ja se nostaa asumisen kustannuksia. Voit hillitä lämmityskulujen nousua muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä.

Lämmitä vain käyttötilat

 • Jos lasket huonelämpötilaa normaalissa huonelämpötilassa yhdellä asteella, säästät lämmityskuluissa 5 prosenttia. Etenkin kovilla pakkasilla voit säästää lämmityskuluissa, kun lasket termostaatista lämpötilaa kaikissa niissä tiloissa, joissa et oleskele jatkuvasti. Myös makuuhuoneessa voit pitää muita asuinhuoneita matalampaa lämpötilaa, sillä vuode pitää nukkujan lämpimänä. 
 • Erityinen sähkösyöppö kylminä vuodenaikoina on kylpyhuoneen ja wc-tilojen lattialämmitys. Jos koti on tyhjillään työpäivinä, lattialämmitys kannattaa ajastaa pienemmälle päivän aikana ja yöllä. 
 • Jos olet lähdössä lomalle, alenna lämpötilaa kaikkialla asunnossa lomasi ajaksi.

Tulisijat, lisälämmittimet ja ilmalämpöpumppu

 • Talvipakkasilla kodin takka, leivinuuni ja jopa puuhella on syytä ottaa ahkeraan käyttöön. Vaikka tulisija ei olisi varaava, on tulisijan käytöstä hyötyä. 
 • Erilliset lisälämmittimet kuluttavat sähköä, joten käytä niitä harkiten. Jos peruslämmönlähde ei kuitenkaan paukkupakkasilla riitä ja joudut turvautumaan lämmittimeen, sijoita se avaralle paikalle, josta lämpö leviää tasaisesti asuntoon.
 • Jos kodissasi on ilmalämpöpumppu, perehdy huolellisesti sen käyttöohjeisiin. Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpun mukaan kulutus ei pakkasillakaan nouse lämpöpumpulla suuremmaksi kuin mitä laite tuottaa lämpöä sisään. 
 • Huomioi lisälämmönlähteitä käyttäessäsi, että liika lämmitys on turhaa. Lämpötila ei saisi Sosiaali- ja terveysministeriön Asumisterveysohjeen mukaan ylittää 23–24 astetta. Jos lisälämmönlähteiden ansiosta lämpötila nousee korkealle, voit säätää päälämmitysjärjestelmän alhaisemmalle tasolle. Suositeltava asunnon lämpötila on + 21°C.

Ovet, ikkunat, termostaatit ja patterit

 • Ovien ja ikkunoiden tiivisteiden on syytä olla kunnossa, kun pakkaskelit koittavat. Pidä asuinhuoneiden ovet auki, jotta lämmin ilma kiertää tasaisesti huoneisiin eri lähteistä.
 • Ikkunat hohkaavat kylmää, joten verhojen ja sälekaihtimien pitäminen ikkunoiden edessä ainakin öisin hillitsee lämmityskuluja. Älä kuitenkaan peitä verhoilla pattereita, jos ne sijaitsevat ikkunoiden alla.
 • Tarkasta termostaattien toiminta. Älä pidä niiden edessä paksuja verhoja tai huonekaluja, jotta termostaatit saavat oikean tuntuman huoneen lämpötilasta. 
 • Pidä myös pattereiden ympärillä tilaa, jotta lämpö kulkee esteettömästi. Jos ikkunan alla on patteri, siirrä huonekalut pois patterin edestä. 

Nyt jos koskaan kannattaa ottaa käyttöön Caruna+ jonka energiaseurannassa pääset jyvälle sähkönkulutuksestasi jo paljon kotiin tulevaa laskua aiemmin. Kirjaudu sisään tai rekisteröidy tämän sivun oikeasta yläkulmasta!

 

Teksti: Tarja Sinervo

Lähteet: Motiva, Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpu, Meidän Mökki -lehti

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon