Säästä sähköä talvikeleillä

ARTIKKELI

03.11.2016 klo 13:33
Talvipakkasilla lämmitys käyttää paljon energiaa ja se nostaa asumisen kustannuksia. Voit hillitä lämmityskulujen nousua muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä.

Lämmitä vain käyttötilat

 • Jos lasket huonelämpötilaa normaalissa huonelämpötilassa yhdellä asteella, säästät lämmityskuluissa 5 prosenttia. Etenkin kovilla pakkasilla voit säästää lämmityskuluissa, kun lasket termostaatista lämpötilaa kaikissa niissä tiloissa, joissa et oleskele jatkuvasti. Myös makuuhuoneessa voit pitää muita asuinhuoneita matalampaa lämpötilaa, sillä vuode pitää nukkujan lämpimänä. 
 • Erityinen sähkösyöppö kylminä vuodenaikoina on kylpyhuoneen ja wc-tilojen lattialämmitys. Jos koti on tyhjillään työpäivinä, lattialämmitys kannattaa ajastaa pienemmälle päivän aikana ja yöllä. 
 • Jos olet lähdössä lomalle, alenna lämpötilaa kaikkialla asunnossa lomasi ajaksi.
   

Tulisijat, lisälämmittimet ja ilmalämpöpumppu

 • Talvipakkasilla kodin takka, leivinuuni ja jopa puuhella on syytä ottaa ahkeraan käyttöön. Vaikka tulisija ei olisi varaava, on tulisijan käytöstä hyötyä. 
 • Erilliset lisälämmittimet kuluttavat sähköä, joten käytä niitä harkiten. Jos peruslämmönlähde ei kuitenkaan paukkupakkasilla riitä ja joudut turvautumaan lämmittimeen, sijoita se avaralle paikalle, josta lämpö leviää tasaisesti asuntoon.
 • Jos kodissasi on ilmalämpöpumppu, perehdy huolellisesti sen käyttöohjeisiin.  Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpun mukaan kulutus ei pakkasillakaan nouse lämpöpumpulla suuremmaksi kuin mitä laite tuottaa lämpöä sisään. 
 • Huomioi lisälämmönlähteitä käyttäessäsi, että liika lämmitys on turhaa. Lämpötila ei saisi Sosiaali- ja terveysministeriön Asumisterveysohjeen mukaan ylittää 23–24 astetta. Jos lisälämmönlähteiden ansiosta lämpötila nousee korkealle, voit säätää päälämmitysjärjestelmän alhaisemmalle tasolle. Suositeltava asunnon lämpötila on + 21°C.
   

Ovet, ikkunat, termostaatit ja patterit

 • Ovien ja ikkunoiden tiivisteiden on syytä olla kunnossa, kun pakkaskelit koittavat. Pidä asuinhuoneiden ovet auki, jotta lämmin ilma kiertää tasaisesti huoneisiin eri lähteistä.
 • Ikkunat hohkaavat kylmää, joten verhojen ja sälekaihtimien pitäminen ikkunoiden edessä ainakin öisin hillitsee lämmityskuluja. Älä kuitenkaan peitä verhoilla pattereita, jos ne sijaitsevat ikkunoiden alla.
 • Tarkasta termostaattien toiminta. Älä pidä niiden edessä paksuja verhoja tai huonekaluja, jotta termostaatit saavat oikean tuntuman huoneen lämpötilasta. 
 • Pidä myös pattereiden ympärillä tilaa, jotta lämpö kulkee esteettömästi. Jos ikkunan alla on patteri, siirrä huonekalut pois patterin edestä. 

Nyt jos koskaan kannattaa ottaa käyttöön Carunan Energianseurantapalvelu, jossa pääset jyvälle sähkönkulutuksestasi jo paljon kotiin tulevaa laskua aiemmin. Klikkaa linkkiä tämän sivun alalaidassa.

 

Teksti: Tarja Sinervo

Lähteet: Motiva, Suomen lämpöpumppuyhdistys Sulpu, Meidän Mökki -lehti

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon