Saako aurinkopaneelien hankintaan tukea?

ARTIKKELI

08.08.2018 klo 16:43
Valtion tahot tukevat rahallisesti aurinkosähköjärjestelmän hankintaa − lue asiaa koskevat tärkeimmät luvut.

Finnwindin Matti Kantosen mukaan tuet parantavat merkittävästi investoinnin kannattavuutta erityisesti maatila- ja yritysasiakkaille.

"On tärkeää huomata, että tuista puhuttaessa huomio kiinnittyy helposti vain investointikustannukseen. Investointikustannuksen lisäksi pitää muistaa, että parhaan mahdollisen tuoton saamiseksi, niin pelkän investointikustannuksen lisäksi aurinkovoimalan osalta tulee kiinnittää huomiota koko elinkaaren aikaisiin tuottoihin ja kustannuksiin", hän toteaa.

M-Market Keskipisteen kauppias Pekka sai energiatuen aurinkosähköinvestointiinsa.

Yritykset

Aurinkopaneelit ilmestyvät yhä useammin yritysten ja yhteisöjen katoille, sillä työ- ja elinkeinoministeriö myöntää energiatukea yrityksille ja julkisille toimijoille uusiutuvan energian investointeihin. Täten aurinkosähköinvestointeihin voi saada 25 % tukea ja hakemus on toimitettava ennen hankkeen aloittamista. Investoinnin tulee olla yli 10 000 € suuruinen. Tukea ei myönnetä hankkeille jotka on käynnistetty ennen tukipäätöstä.

Tuki haetaan Business Finlandin (ent. Tekes) sivulla sähköisessä asiointipalvelussa

Maatilat

Maatilat saavat 40 % tukea aurinkosähköjärjestelmän arvonlisäverottomista kustannuksista. Investointituki myönnetään maatalouksille vain siltä osin, kun tuotettu energia käytetään maatalouden tuotantotoiminnassa. Myönnettävä minimiavustus on 7 000 €, jolloin kustannusten on oltava vähintään 18 000 € (alv 0 %). Hakijan maatalouden yrittäjätulo tulee olla 25 000 €/vuosi viitenä vuonna tuen myöntämisestä. Investointia ei saa aloittaa, ennen kuin ELY-keskus on antanut myönteisen investointitukipäätöksen.

Lisätietoa maatalouden investointituista Ruokaviraston sivuilta.

Aurinkopaneelit Virtane.fi:stä

Virtane.fi-palvelusta löydät kodin energiaratkaisujen palveluntarjoajat luotettavasti. Asiakkaana löydät nopeasti ja helposti ratkaisut arkeesi.

Tutustu: Virtane.fi

Yksityishenkilöt

Yksityishenkilöt ovat oikeutettuja hakemaan 50 % kotitalousvähennystä, joka lasketaan aurinkoenergiainvestoinnin työkuluista eli sen piiriin kuuluu aurinkosähköjärjestelmän asennuskustannukset. Edellytyksenä yrityksen on oltava ennakkoperintärekisterissä. Yksin asuvan henkilön kotitalousvähennyksen maksimimäärä 2 400 € ja puolisoiden maksimimäärä on 4 800 € eli 2 400 €/henkilö. Omavastuu on 100 €. Kotitalousvähennys vähennetään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta.

Lue aiheesta lisää Verohallinnon nettisivuilta.

Esimerkki kotitalousvähennyksestä.

Oletetaan, että työn osuus aurinkosähköjärjestelmää hankkiessa on 3000 euroa.

Laskelman mukaan 3 000 € x 50 % - 100 € omavastuu = 1400 € .

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon