Pienellä vaivalla voit pelastaa hengen – ota verenluovutus osaksi arkea

Artikkeli
Verta tarvitaan vuoden jokaisena päivänä, ja sinulla on mahdollisuus auttaa onnettomuusuhreja, keskoslapsia, leikkauspotilaita ja syöpää sairastavia luovuttamalla verta säännöllisesti. Verenluovutus on täysin vapaaehtoisten varassa.

Seinäjoen Peliveljien Salibandyliigan edustusjoukkue havahtui verenluovutuksen tärkeyteen, kun joukkueen hyökkääjä Mikko Kohonen kärsi pahasta verenvuodosta reisivaltimovamman seurauksena vuonna 2006. Luovutetun veren ja leikkauksen ansiosta jalka pelastui. Tapaturman seurauksena verenluovutuksesta tuli salibandyjoukkueelle tärkeä asia, ja SPR:n Seinäjoen Veripalvelutoimiston ja SPV:n yhteisen sekä Carunan mahdollistaman #Elämänvirtaa-verenluovutuskampanjan myötä pelaajat ovat kannustaneet myös muita luovuttamaan verta.

Muista antaa elämänlahja jouluna ja kesälomalla

Seinäjoen Veripalvelutoimisto on kiitollinen siitä, että verenluovuttajien määrä on kasvanut merkittävästi kampanjan myötä.

- Aikaisemmin meille on tullut 44 pussia verta päivässä, mutta tammikuussa lukemat kohosivat jo 50–70 pussiin, Tiia Kujanpää Seinäjoen veripalvelusta kertoo tyytyväisenä.

Onnettomuuksia sattuu joka päivä, ja siksi verelle on tarvetta aina ja tasaisesti. Jokaisena arkipäivänä tarvitaan vähintään 800 luovuttajaa, sillä verihiutaleet säilyvät käyttökelpoisina vain viisi päivää. Myös uusia auttajia kaivataan jatkuvasti. Varsinkin ennen pitkiä viikonloppuja ja pyhiä on tärkeää saada tarpeeksi verta. Haasteellisimpia ajankohtia ovat joulun pyhät ja niiden jälkeiset päivät sekä kesäkuukaudet.

Seinäjoen Peliveljien paidoista on kadonnut väri.
Seinäjoen Peliveljet pelaa Westend Indiansia vastaan.

Kuinka usein verta voi luovuttaa?

Carunan avainasiakaspäällikkö Petri Parviainen on lahjoittanut verta säännöllisesti jo yli 30 vuoden ajan. Verenluovutuksesta tuli Petrille sydämen asia sen jälkeen, kun hänen sukulaisensa pelastui luovutetun veren ansiosta.

- Verenluovuttamisesta tulee hyvä mieli, ja se on helppo tapa auttaa kanssaihmisiä, Petri sanoo.

Helsingin teknillisessä opistossa järjestettiin verenluovutus joka lukuvuosi, ja opiskeluajoista lähtien Petri on luovuttanut verta säännöllisesti pois lukien jaksot, jolloin hän on matkustanut paljon ulkomailla. Petrin kalenteri muistuttaa tärkeästä asiasta kahden kuukauden välein ja silloin hän käy lähimmässä verenluovutuspisteessä.

- Verenluovutuspäivän lähestyessä selvitän läheisimmän pisteen ja käyn luovuttamassa muiden asioiden ohella. Esimerkiksi Espoon Isossa Omenassa homma hoituu kätevästi ostosreissun lomassa, Petri toteaa.

Niin sanottua kokoverta luovutetaan kerralla noin puoli litraa. Kahden kokoverenluovutuksen välin on oltava miehillä vähintään 61 ja naisilla vähintään 91 vuorokautta. Naisille suositellaan enintään 2–3 ja miehille enintään 3–4 luovutusta vuodessa.

Punainen väri koristaa jälleen SPV:n pelipaitaa.
Seinäjoen Peliveljien paitaan on palannut punaista.

Luovutuspäivänä kannattaa liikkua maltillisesti

Luovutuspäivänä kannattaa ottaa rennosti, sillä verenluovuttaminen vaikuttaa jokaiseen eri tavalla. Peliveljiä kannustetaan luovuttamaan verta kisakauden jälkeen, sillä valmentaja Tommy Koposen mukaan luovutus saattaa vaikuttaa pelaajien suorituskykyyn.

Tommy itse kävi ensimmäisen kerran luovuttamassa verta joulukuussa 2019 – ja yllättyi positiivisesti.

- Se oli hieno hetki, jonka jälkeen pääsin herkuttelemaan. Veripalvelulla on loistavat tarjoilut, Tommy kehuu Seinäjoen Veripalvelutoimistoa.

Verenluovutuksen jälkeen Tommyn olo oli normaali, joten illalla tie vei jo treenaamaan – kuitenkin tavallista rennommin ja kehoa erityisen tarkasti kuunnellen. Nyt Tommy on yhdessä puolisonsa kanssa päättänyt aloittaa säännöllisen luovuttamisen. Vaikka kampanja päättyy, jää verenluovutus pysyväksi osaksi arkea.

Kampanja lähestyy tavoitettaan ja SPV:n pelipaita on melkein saanut kaiken värinsä takaisin.
Seinäjoen Peliveljet lähes punaisissa pelipaidoissa.

Lue lisää