Paimiolaisen omenatarhan puut versovat aurinkosähköllä

ARTIKKELI

07.12.2017 klo 19:37
Moni miettii sähkölaskun höyläämistä pienemmäksi, mutta Tuija Rosvallilla oli siihen erityisen hyvä syy. Hän pitää miehensä Jarmo Lehtovirran kanssa Paimiossa omenatarhaa, jonka yhteydessä sähköä ahmii kolmesta omakotitalosta muodostuva sukutila.
Paimiolainen aurinkosähkön tuottaja Tuija
Kuva: Suvi Elo

”Kulutamme yli 40 000 kilowattituntia sähköä vuodessa. Se on hirveä määrä, ja sähkön hintakin on noussut”, Rosvall sanoo.

Viime keväänä pariskunta päätti investoida aurinkosähköjärjestelmään. Sopiva kauppias löytyi naapurikunnasta Salosta. Rosvall kiittelee myyjän ammattitaitoa.

”Myyjä tuli paikalle, katseli paikat, teki kanssamme suunnitelmat ja hoiti myös tarvittavat ilmoitukset. Meidän ei tarvinnut itse tehdä mitään.”

Vanhan varastorakennuksen katolle on asennettu 54 paneelia, joiden yhteisteho on 15 kilowattia. Tosin ennen kuin sähkö alkoi virrata, matkalle mahtui pieni mutkakin. Yrittäjänä Rosvall halusi suosia Suomessa valmistettuja laitteita, mutta aurinkoenergian sähköverkkoon kääntävä invertteri piti tilata Itävallasta. Laite kuitenkin katosi matkalla, minkä vuoksi asennustyöt venähtivät.

”Se ei ollut varsinaisesti kenenkään vika. Myyjä tilasi uuden, ja kuukausi ensitapaamisesta saimme aurinkosähköä.”

Seuraavan shokin pariskunta koki kesällä. Sähkölaskua ei kuulunut, joten Rosvall soitti sähköyhtiöön laskun perään.

Puhelimessa selvisi, että laskutus vain myöhästyi, kun siihen tuli nyt mukaan myös omatuotannon vähennyslasku. Ensimmäinen lasku toukokuulta oli kutistunut niin pieneksi, ettei sitä ollut laskutettu.

Rosvallille tärkeintä on oman sähkölaskun leikkaaminen, mutta energiaa on jatkuvasti riittänyt myös myyntiin.

”Koska esimerkiksi omenatarhan kastelupumppu ja tuleva kylmävarasto tarvitsevat paljon sähköä, aurinkosähkö maksaa itsensä meillä nopeasti takaisin”, Tuija Rosvall sanoo.

Tuija Rosvall ja Jarmo Lehtovirta, omenatarhurit Paimiosta

Aurinkosähköjärjestelmään investointi kannatti, sillä sukutila ja sen yhteydessä toimiva omenatarha pyörivät omalla tuotannolla.

”Myyjä tuli paikalle, katseli paikat, teki kanssamme suunnitelmat ja hoiti myös tarvittavat ilmoitukset. Meidän ei tarvinnut itse tehdä mitään.”

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon