Onnekkaita sattumia ja suomalaista sisua – Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty omakotitalo on energiatehokas unelmien koti

ARTIKKELI

28.06.2019 klo 13:57
Kesällä 2018 meren läheisyyteen Kaarinaan valmistui Roihan perheen kaunis talo, Villa Roiha. Se on poikkeuksellinen monestakin syystä – rakennus on paitsi Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty omakotitalo, myös sähköjärjestelmänsä puolesta ainoa laatuaan. Caruna oli mukana avustamassa energiatehokkaan talon toteutuksessa.

Projekti oli välillä suoraan sanottuna aikamoinen työsavotta.

Kaarinan luonnonkauniissa maisemissa ei voi olla kiinnittämättä huomiota upeaan 200-neliöiseen ilmestykseen, Villa Roihaan. Talo on IT-alan konsultin Sami Roihan ja hänen perheensä vuoden vanha koti, joka sai poikkeuksellisten ratkaisujensa ansiosta runsaasti huomiota jo rakennusvaiheessaan. Alun perin Roihan nelihenkisellä perheellä ei ollut aikomusta oman talon rakentamiseen, vaan tie siihen kävi sattumien kautta.

– Asuimme lähistöllä ja olimme ajelulla täällä Voivalassa, kun näimme erään miehen mittailevan tonttia. Jutellessa selvisi, että hän on saanut kaupungilta tontin, mutta pohtii vielä sen ottamista. Vitsillä heitin, että ole yhteydessä, jos et otakaan. Ja mieshän oli, Sami nauraa.

Siitä alkoi projekti, joka kesti kokonaisuudessaan 2,5 vuotta.

Joutsentalon isäntä Sami

Suomalaisella sisulla eteenpäin

Talonsa vain yhden timpurin kanssa rakentanut Sami esittelee yläkertaa, jonka suurissa ikkunoissa ja niiden tarjoilemassa merinäköalassa riittää ihasteltavaa. Samalla mies kertaa talon alkuvaiheita, joissa on tontin saamisen lisäksi riittänyt muitakin positiivisia sattumia – kuten Joutsenmerkki, jonka sivustolle hän päätyi sattumalta.

Miestä alkoi kiinnostaa tieto siitä, että rakennuksillekin voidaan myöntää Joutsenmerkki. Merkki toimii samalla laadun takeena, sillä se turvaa paitsi ympäristöystävällisen ja energiatehokkaan, myös terveellisen kodin. Aiheeseen kunnolla perehdyttyään Sami innosti myös vaimonsa Sallan mahdollisuudesta rakennuttaa Joutsentalo.

Sami puhuu projektista intoa hehkuen, vaikka lähivuodet eivät olekaan olleet perheelle helpoimmasta päästä. Talon rakentaminen on ollut valtava työmaa, johon Joutsenmerkin vaatimukset ovat tuoneet lisähaasteita.

Sähköjärjestelmämme on erittäin energiatehokas ja muuttanut kulutuksemme täysin.

– Projekti oli välillä suoraan sanottuna aikamoinen työsavotta. Talon jokaisen yksityiskohdan tuli noudattaa paitsi alueen rakennusmääräyksiä, myös Joutsenmerkin 40 sivuista kriteeristöä liitteineen. Esimerkiksi puutavaran oli oltava sertifioitua, sisämateriaaleista ei saanut tulla formaldehydipäästöjä, kemiallisten rakennusaineiden piti täyttää tarkat ympäristövaatimukset ja talon energiatehokkuus piti huomioida kaikin tavoin. Aikaa meni tuplasti normaalia enemmän, kun tarvittavaa tuotetta ei voinut vain hakea rautakaupasta vaan tuotteen soveltuvuus piti ensin tarkastaa ja pahimmassa tapauksessa tilata kauempaa. Läpinäkyvyyden vuoksi kaikki piti myös dokumentoida.

Prosessin aikana perheenisä luki Joutsenmerkin vaatimuksia omien sanojensa mukaan kuin Raamattua, jotta kaikkia kriteereitä tuli noudatettua. Myös puhelimessa hän vietti satoja tunteja.

– Olen työelämässä tehnyt runsaasti isoja projekteja, joten otin tämän samanlaisena haasteena. Suomalaisella sitkeydellä ja sisulla siitä sitten selvittiin, Sami nauraa.

Joutsentalon paneelit sulautuvat ympäristöönsä.

Sähköjärjestelmä ainoa laatuaan

Sami Roiha siirtyy esittelemään talon poikkeuksellista sähköjärjestelmää. Hybridijärjestelmä on Suomessa ainoa laatuaan ja hyvä esimerkki siitä, miten aurinkoenergiaa voidaan hyödyntää kotitaloudessa sekä lämmön- että sähköntuotannossa.

Joutsentalon lämmitys perustuu käytännössä maahan varastoituun aurinkolämpöön. Talon alla olevat energiapaalut siirtävät kesän lämmön säilöön rakennuksen alle, josta sitä puretaan talvella lämmitykseen. Näiden lisäksi katolla on aurinkosähköpaneelit ja lämmönkeräimet, jotka hyödyntävät aurinkoenergiaa.

– Sähköjärjestelmämme on erittäin energiatehokas ja muuttanut kulutuksemme täysin. Edellisen sähkölämmitteisen paritalokotimme kulutus oli 15 000 kilowattituntia vuodessa. Nykyisessä yli kaksi kertaa suuremmassa omakotitalossa se on ollut ensimmäisenä vuotena enää vain 6 500 kilowattituntia vuodessa – säästöä syntyy siis runsaasti. Tämä oli erittäin kannattava valinta, mies myhäilee.

Sattumien siivittämänä Roihat asuvat nyt unelmiensa kodissa. Vaikka takana on vaativa projekti ja talon valmistumiseen meni tupla-aika normaalin talon rakentamiseen nähden, nyt valmiissa Villa Roihassa vaikuttaa asuvan tyytyväinen mies perheineen.

– Meidän tulisi ottaa enemmän mallia Ruotsilta, jossa Joutsentaloja on jo tuhansia. Siellä energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys ovat asuntojen ostajille aidosti merkityksellisiä arvoja. Tässä bisneksessä on vain voittajia, sillä ekologisuudesta hyötyy jokainen osapuoli, Sami summaa.

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon