Näin lämmität fiksusti ja säästät sähkölaskussa

ARTIKKELI

22.01.2019 klo 13:49
Energiankulutukseen ja sähkölaskuun voi vaikuttaa eri keinoin. Pientalon energiatehokkuus perustuu siihen, miten talo on rakennettu, mitä teknisiä järjestelmiä on käytössä, sekä miten energiaa käytetään. Jo pienillä muutoksilla sähkönkäytössä säästää merkittävästi sähkölaskussa kotona ja mökillä.

Astetta edullisempi lämmitys

Noin puolet kodin sähköstä kuluu lämmitykseen, joten erityisesti vuoden kylmimpinä aikoina huomio kannattaa kiinnittää asunnon lämpötilaan. Sopiva sisälämpötila on 21–22 astetta. Monelle tuleekin yllätyksenä, että sisälämpötilaa pudottamalla voi säästää jopa kymmeniä tai satoja euroja sähkölaskussa. Kotiin voi esimerkiksi hankkia automaatiojärjestelmän, jonka avulla lämmönsäätely helpottuu.

Seuraa sähkönkulutusta energiaseurantapalvelussamme

Lämmitä fiksusti kotona:

  • Kokeile alentaa huonelämpötilaa yhdellä asteella – näin vähennät helposti viisi prosenttia lämmityskustannuksista.
  • Tiloissa, joissa ei oleskella, voi pitää vielä alhaisemmat lämpötilat. Varastoissa ja käyttämättömissä huoneissa riittää 7–12 astetta.
  • Sammuta lämpöpumppu, kun pakkanen kiristyy 15 asteen alapuolelle. Ilmalämpöpumppujen tehokkuus pakkasilla vaihtelee, mutta tämä nyrkkisääntö on hyvä pitää mielessä talven tullen.
  • Vedä sälekaihtimet ja verhot ikkunan eteen yöksi, sillä ne vähentävät lämpöhukkaa yhden ikkunalasin verran.

Mökille tehokas takka ja peruslämpö talveksi

Vaikka mökki olisikin käytössä vain kesäisin, sähkönjakelua ei kannata katkaista talveksi. Perusmaksujen maksaminen talven aikana tulee edullisemmaksi kuin sähkön katkaisusta ja kytkennästä koituvat kustannukset. Lisäksi talvellakin on hyvä säilyttää mahdollisuus sähkön käyttöön, mikäli sille yllättäen tulisikin tarvetta.

Perusmaksulla pidämme loma-asuntosi sähköverkosta huolta ja valvomme sähköverkkoa katkosten varalta 365 päivää vuodessa kellon ympäri. Sähkömittarin ei kuitenkaan kesämökkikäytössä tarvitse raksuttaa kulutusta, kun mökillä ei olla. 

Jos mökissäsi on avotakka, ja viihdyt mökillä myös talvisin, kannattaa avotakka hyödyntää lämmityksessä asentamalla sen sisään takkasydän. Siten avotakka muuttuu kiertoilmalla toimivaksi lämmitystakaksi, joka lämmittää tehokkaasti pienellä puumäärällä. Varaavassa tulisijassa puuta polttamalla tuotat noin puolet talon tai mökin lämmittämiseen tarvittavasta energiasta. Tulisijan avulla sähkölaskuun voi siis vaikuttaa merkittävästi.

Mikä on takkasydän?

Lämmitä fiksusti mökillä:

  • Pidä aina mökin sisälämpötila pari astetta ulkolämpötilaa korkeammalla. Sähkölaskun ja mökin hyvinvoinnin kannalta peruslämpö eli kuivanapitolämpö, on parempi vaihtoehto kuin kylmänäpito. 
  • Mökissä tulisi aina olla 3–5 astetta lämpimämpää verrattuna ulkolämpötilaan. Kun sisäilman lämpötila on 3–5 astetta korkeampi, putoaa suhteellinen kosteus 60-70 prosenttiin ja homehtuminen voidaan välttää.
  • Sytytä varaava takka tai leivinuuni jo ennen pakkasten kiristymistä, jolloin sähkölämmön tarve vähenee. 
  • Tarkista ikkunoiden ja ovien eristeet, jalisää tarvittaessa seinien eristettä.

 

Kuva: Pexels, Rodolfo Clix

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon