Myrskyn ja sähkökatkon jälkeen

ARTIKKELI

14.03.2014 klo 17:15
Seija-myrsky iski voimalla Kuusiston saareen Saaristomerellä. Kalevi Lantonen oli koko ajan kartalla sähkökatkoista.

Vuonna 2013 joulukuun 12. ja 13. päivän välisenä yönä tuuli vinkui nurkissa, ja sitten sähköt katkesivat. Aamulla oli tilannekartoituksen aika: kodin lähettyville oli kaatunut puita, mutta hirsitalo ei ollut onneksi vaurioitunut. Kalevi Lantonen, 66, kytki ensi töikseen generaattorin päälle. Sen hän oli hankkinut heti vuoden 2011 Tapani-myrskyn jälkeen. Hän oli oppinut, että harvaan asutussa saaressa metsän ja meren välissä ei voi elää ilman apusähköä.

Sähkölämmitteinen talo jäähtyi nopeasti, joten tuli oli sytytet­tävä takkaan. Samassa puhelin soi — ihmeellistä kyllä, se toimi: saaren keskiosassa sijaitsevan maatilan isäntä soitti Wienistä. Hän oli saanut tekstiviestin Sähkövahti-palvelusta, että hänen tilansa oli ilman sähköä. Voisiko Kalevi käydä käynnistämässä tilan generaattorin? Ilman muuta kaveria oli autettava.

Ajantasaista tietoa sähkökatkoista

Kalevi alkoi hankkia tietoa sähkökatkojen laajuudesta ja korjaustöiden etenemisestä. Hän otti käyttöön minitablettinsa ja kannettavan tietokoneensa ja etsi tietoa verkkosivuilta. Alku oli hankalaa, sillä netin Sähkökatkot kartalla -palvelu ei sillä hetkellä latautunut.

"Sitten huomasin ilmoituksen sähkökatkoista Facebook-sivuilla ja kysyin sieltä Kuusiston tilanteesta", Kalevi kertoo. Vastaus tuli jo tunnin päästä. "Yllätyin, miten hyvin Facebook-sivuja päivitettiin."

Päivän mittaan internetin karttapalvelukin alkoi toimia. Juuri kun entinen merimies ja laivan konepäällikkö oli ­vetämässä johtoa rajanaapurin taloon ­generaattorin virtaa lainatakseen, pihavalot syttyivät. Sähkökatko oli kestänyt Kalevin talossa 31 tuntia. Viikkoa myöhemmin Kalevin kännykkään tuli viesti  korvauksesta: hän saisi hyvityksenä seuraavassa laskussa 25 prosenttia vuoden sähkönsiirtomaksuista sähkökatkon vuoksi. Tapani-myrskyn aikana sähköt olivat olleet poikki 11 tuntia 40 minuuttia.

"Muistan sen niin tarkasti, sillä korvausraja alkaa 12 tunnista", Kalevi naurahtaa. Korvauksia ei siis tuolloin tullut.

Vikailmoituksesta korjaustöihin

Carunan käyttökeskuksessa Kaarinan edustalla sijaitsevan Kuusiston tilanne oli selvillä koko ajan.

"Seija-myrskyn aikana yli 100 000 asiakastamme oli yhtä aikaa ilman sähköä, ja suurin osa heistä Lounais-Suomessa", kertoo käyttökeskuksen päällikkö Kimmo Vainiola.

Tuulen nopeus nousi myrskyssä yli 32 metriin sekunnissa. Kun käyttökeskus saa yleensä vuorokaudessa noin 20 sähköverkon vikailmoitusta, nyt vikailmoituksia tuli lähes neljätuhatta. Asiakaspalvelumme noin 70 henkeä otti vastaa ilmoituksia sekä puhelimitse että netissä ympäri vuorokauden. Myrskyyn oli varauduttu etukäteen hyvin: käyttökeskuksessa oli moninkertainen miehitys  ja sadat asentajat odottivat hälytystä korjaustöihin. Kehitystoimenpiteet näkyivät: kun Tapani-myrskyn vioittaman runkoverkon korjaamiseen meni yli viikko, Seija-myrskyn jälkeen tilanne korjaantui kolmessa päivässä.

"Valvomme sähköntoimitusta ympäri vuorokauden jokaisena viikonpäivänä ja jokaisena tuntina", Vainiola kertoo. "Kun vikapalvelu kirjaa ylös joko puhelimitse tai nettisivujen kautta saapuneen vikailmoituksen, se siirtyy saman tien käyttökeskuksen omiin järjestelmiin jatkotoimenpiteitä varten.", Vainiola jatkaa.

Käyttökeskuksen näyttöruudulta näkyy, että Kuusiston saari saa sähköä Piikkiön sähköasemalta. Seija-myrsky vahingoitti tällä kertaa pahoin saaristoa syöttävää sähköverkkoa.

Kun tarvitset tietoa häiriöistä

  • Tarkista tilanne netissä. Sähkökatkojen karttapalvelu kertoo sähkökatko­tilanteesta ja asiakasmääristä.
  • Soita maksuttomaan vika­ilmoitusnumeroon 08001 95011 ja näppäile oma posti­numerosi. Saat tiedon sähkönjakelun keskeytyksestä omalta asuinalueeltasi.
  • Sähkövahti ilmoittaa häiriöstä kännykkääsi tai sähköpostiisi.
  • Löydät meidät Facebookista ja Twitteristä nimellä CarunaSuomi.
  • Ajankohtaista tietoa saat myös radiosta ja televisiosta.
Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon