Muuttuvat sääolosuhteet ja digitalisaatio vauhdittavat muutosta energiatoimialalla

MEDIATIEDOTE

07.11.2018 klo 14:00
Ilmastonmuutos lisää sään ääri-ilmiöitä ja digitalisoituvassa maailmassa sähkönkäytön ja -jakelun muutokset koskevat myös energiatoimialaa. Tulevaisuudessa kodit ja energiayhteisöt tuottavat yhä enemmän sähköä uusiutuvista energialähteistä ja myyvät ylijäämäsähkön takaisin verkkoon tai energiayhteisölle. 
Tulevaisuudentutkija Risto Linturi

Carunan järjestämässä Energiaa tulevaisuuteen 2018 -sidosryhmätapahtumassa keskusteltiin, mitkä ovat sähkönkäytön ja -jakelun kymmenen tulevaisuutta ja miten suojautua kyberriskeiltä sähköverkossa.

”Kilpailemme tulevaisuuden kanssa, sillä ilmastonmuutos ei kysy mielipidettä. Kun hajautettu tuotanto on sääriippuvaista, tarvitaan älykkyyttä verkkoon, jotta kysyntä ja tuotanto voidaan tasapainottaa. Uusiutuvien energianlähteiden lisääntyessä tulee tasapainottaminen entistä haasteellisemmaksi”, sanoo Carunan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny.

Kotien ja työpaikkojen digitalisoituessa myös kyberuhkat kasvavat. Yhteiskunnan ja kotien digitaalinen riippuvuus altistaa yhä määrätietoisemmalle ja kehittyneemmälle kybervaikuttamiselle kuin aiemmin.

”Jokaisella on vastuu ymmärtää teknologista kehitystä ja tämän tuomia uhkia ja mahdollisuuksia. Avainroolissa on myös yrityskulttuuri, joka kykenee kurinalaiseen turvallisuuskulttuuriin myös kyberturvallisuuden osalta”, sanoo Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell.

”Tulevaisuudessa sähköntuotanto, -käyttö ja -jakelu muuttuvat. Esimerkiksi aurinkosähkön kustannukset laskevat edelleen radikaalisti, akut ja sähkövarastot yleistyvät ja robottiliikenne jouduttaa sähköautoiluun siirtymistä”, kertoo tulevaisuudentutkija Risto Linturi.

Energiaa tulevaisuuteen 2018 tapahtumassa keskusteltiin myös digitalisaation tuomista mahdollisuuksista kaupunkien näkökulmasta. Espoon kaupungin palvelukehitysjohtaja Päivi Sutinen ja Kuusamon tietohallintojohtaja Pekka Kantola korostivat puheenvuoroissaan, miten digitaaliset palvelut voivat toimia kaupunkien kehityksen vauhdittajana ja mitkä ovat olleet kaupunkien digimatkan parhaat käytännöt.

Lisätietoja: Anne Pirilä, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, puh. 050 550 9480, anne.pirila@caruna.fi

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon