Miten jakamistalous kytkeytyy hajautettuun energiantuotantoon? - Caruna pilotoi suomalaisille sopivaa energiayhteisöä Karunassa

MEDIATIEDOTE

27.06.2019 klo 09:19
Sauvon kunnassa, Karunan kylässä testataan parhaillaan, kuinka aurinkosähkön tuottaja voi jakaa tuottamansa ylijäämäsähkön naapurustolleen. Kokeilulla etsitään uusia toimintamalleja asiakkaiden tarpeisiin.

Energiantuotanto muuttuu ja sen myötä sähköntuotanto hajautuu tulevaisuudessa isoilta voimalaitoksilta pienempiin tuotantolaitoksiin, kuten vaikkapa aurinkosähköä tuottavaan maatilaan. Energiayhteisössä yhteisön jäsenet jakavat sähkön tuotannon ja hankinnan hyötyjä toistensa kanssa. Yhteisöistä on jo kokemuksia esimerkiksi Keski-Euroopassa, mutta ratkaisut eivät ole suoraan kopioitavissa Suomeen.

"Energiayhteisöistä on kohistu pitkään energiatoimialan sisällä. Nyt testaamme asiakkaan kannalta olennaisia asioita käytännön kautta, jotta löydämme fiksuja toimintamalleja tulevaisuuden tarpeisiin. Ja mikäpä sen parempi paikka valmistautua huomisen sähkönjakeluun kuin siellä, mistä Carunan tarina alkoi 100 vuotta sitten", Carunan innovaatiohankepäällikkö Markus Talka toteaa.

Aurinkosähkön tuottaja Ismo Anttalainen on mukana Karunan energiayhteisökokeilussa.
Aurinkosähkön tuottaja Ismo

Pilotti käyntiin Carunan synnyinseudulla

Karunassa, nykyisessä Sauvon kunnassa, käynnistyneessä energiayhteisökokeilussa on mukana aurinkosähkön tuottaja Ismo Anttalainen, joka jakaa oman käyttötarpeen ylittävän sähköntuotannon kolmelle lähiasukkaalle. Puolen vuoden kokeilu kestää syyskuun loppuun saakka.

"Järjestelmän tuotto on ylittänyt odotukset, sillä tuotantoluvut jäävät vain kilowatin päähän teoreettisesta piikistä. Näin meikäläinenkin osallistuu hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja se tuntuu hyvältä!" kokeilusta innostunut Anttalainen kertoo.

Kokeilun tavoitteena on selvittää yhteisön jäsenten kiinnostusta jaettujen resurssien hyödyntämiseen ja houkuttelevuuteen.

"Itse tuotetun sähkön myyminen naapuruston käyttöön voi hyvinkin kannustaa ihmisiä hankkimaan aurinkopaneelit katolleen tai kasvattamaan nykyisiä tuotantolaitteita entistä suuremmaksi", Talka pohtii.

Aurinkopaneelit rinteellä.

Karunan energiayhteisö syntyi Carunan hackathonissa

Carunan järjestämässä Buddy Power -hackathonissa viime marraskuussa tavoiteltiin ratkaisuja hajautetun tuotannon yhteisölliseen hyödyntämiseen paikallisesti. Ohjelmistoyritys Solteq ratkaisi annetun haasteen parhaiten ja valikoitui toteuttamaan varsinaisen kokeilun.

Solteqin kehittämällä työkalulla asiakas voi suunnitella, hallinnoida, seurata sekä optimoida energiayhteisön toimintaa. Palvelu nähtiin helposti muokattavaksi, minkä lisäksi kehitystyö oli jo viety pitkälle kohti pilottivaihetta.

"Olemme olleet hackathonista saakka tiiviissä yhteistyössä Carunan kanssa. Alle puolessa vuodessa olemme saaneet pilotin pyörimään ja ensitulokset vaikuttavat lupaavilta. Tämä on ollut erinomainen kokemus päästä luomaan uutta palvelua vakiintuneelle toimialalle", Solteqin Business Solutions and Software -yksikön johtaja Juuso Kari toteaa.

Karunan energiayhteisössä yhteisön jäsenet jakavat sähkön tuotannon ja hankinnan hyötyjä toistensa kanssa.

Siis mikä energiayhteisö?

Energiayhteisössä yhteisön jäsenet jakavat sähkön tuotannon ja hankinnan hyötyjä toistensa kanssa.

Paikallisen energiayhteisön voivat muodostaa esimerkiksi asunto-osakeyhtiön jäsenet, jotka tuottavat aurinkosähköä itselleen (kiinteistön sisäinen energiayhteisö) tai naapurusto, joilla on yhteinen aurinkovoimala yhden asukkaan pellolla (kiinteistörajat ylittävät energiayhteisö).

Hajautettu energiayhteisö hyödyntää sähköntuotannossa olemassa olevaa jakeluverkkoa. Tällöin asiakas voi käyttää esimerkiksi kesämökkinsä aurinkopaneelisähköä varsinaisessa asunnossaan.

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon