Miksi yksi Suomen harvoista sähkömuseoista toimii juuri Paimiossa?

ARTIKKELI

13.07.2018 klo 09:38
Kuka olisi arvannut, että Turun ja Salon välisellä pikkukunnalla on yli 100 vuoden historia sähköä tuottavan ja jakavan sähköyhtiön perustamisesta.
Museorakennus (Kuva: Wikimedia Commons)

Entisen Karunan kunnan alueelle Varsinais-Suomeen perustettiin vuonna 1912 sähköosakeyhtiö Karunan-Sauvon Sähkö Oy, joka muutettuaan 30 kilometrin päähän Paimioon otti nimekseen Lounais-Suomen Sähkö Oy. Paimionjoen kolmen kosken valjastaminen sähköntuotantoon oli yrityksen ensimmäisiä suurhankkeita, ja siksi Paimio on myös Carunan tarinan alkulähde.

Ei siis ole sattumaa, että Paimion keskustassa 1880-luvun lopulla rakennetussa entisessä kauppaliikkeen varastossa toimii yksi Suomen harvoja sähkömuseoita. Paimion Sähkömuseo avattiin yleisölle vuonna 1995, ja vihkimistilaisuuden nauhaa oli leikkaamassa silloinen Suomen sisäministeri Jan-Erik Enestam.

Museon perusnäyttely (Kuva: Jouni Lehtiranta)

Museon aukioloajat 2018 

  • 5.8. asti ti-pe klo 11–17.30, la-su klo 12–16
  • 6.–31.8. ke-su klo 12–16

Muulloin museo on avoinna tilauksesta

Perusnäyttely esittelee niin sähköntuotannon, -jakelun kuin -käytön keskeisiä kehitysvaiheita. Vuosittain vaihtuvissa teemanäyttelyissä on pureuduttu sähkö-teemaan erilaisista näkökulmista. Kesäkuun alussa avattu Sähköalan taitajia -näyttely esittelee sähköalan ammatteja ja koulutusta eri vuosikymmeniltä. Ajan myötä työkuvat ovatkin muuttuneet huomattavasti teknologian kehittyessä ja osa ammateista on kadonnut kehityksen mukana.

Museon kokoelmiin kuuluu lähes 3 500 esinettä, yli 900 kirjaa, tuhansittain valokuvia ja arkistoaineistoa. Esineistön pesämuna muodostui jo 1990-luvulla taustayhteisöjen, kuten LSS:n ja asennusfirma Sähkölähteenmäki Oy:n kautta tulleesta esineistöstä, joka sisälsi käytöstä poistettuja työvälineitä ja kalustoa. Koska molempien yhtiöiden toiminta-alue oli laaja, esineistöä kertyi eri puolilta Varsinais-Suomen maakuntaa ja jonkin verran kauempaakin.

Kierrätykseen menevä muuntaja (Kuva: Jouni Lehtiranta)

Minne päätyy museolle lahjoitetun esineistön ylijäämä? 

Lounais-Suomen Sähkön, Sähkölähteenmäen ja niiden seuraajayritysten toimesta museon kokoelmiin on tarjottu ”ehdolle” runsaasti esineistöä, jota ei kokonaisuudessaan kyetä aina vastaanottamaan lopulliseen kokoelmaan asti. Yhtenä esimerkkinä ovat käytöstä poistetut muuntajalaitteet, joita Caruna Oy:n edeltäjät LSS Oy ja Fortum Sähkönsiirto Oy jakeluverkostoa uudistaessaan ovat museon kokoelmiin tarjonneet. Vuosikymmenten varrella tarjotuista muuntajista osa on luetteloitu museon esinekokoelmaan. 

Caruna jatkaa edeltäjiensä tapaan museon toimintaan osallistumista. Carunan kierrätyskumppani Kuusakoski hävittää museon luetteloimattomat muuntajat asianmukaisesti. Meille on tärkeää, että verkosta puretut materiaalit käsitellään asianmukaisesti.

Kuusakoski noutaa vanhat muuntajat Paimion Sähkömuseolta ja toimittaa ne jatkokäsiteltäväksi toimipaikalleen Seutulaan. Muuntajat koostuvat suurimmilta osin eri metalleista, joista saadaan kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön jopa 97 %. Vanhojen muuntajien öljy saattaa sisältää ympäristölle haitallista PCB:tä, mihin varaudutaan tarvittaessa erityistoimenpiteillä.

Katso lyhyt video muuntajan kierrätysprosessista!

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon