Uutishuone

Miksi helikopterisahausta tehdään ja muita vastauksia yleisimpiin kysymyksiin

Miksi helikopterisahausta tehdään ja muita vastauksia yleisimpiin kysymyksiin

Raivaamme Espoossa 12.4.-30.4.2018 välisenä aikana helikopterin avulla puustoa sähkölinjojen läheisyydestä. Tältä sivulta löydät vastaukset yleisimpiin kysymyksiin.

Miksi on tärkeää sahata puustoa sähkölinjojen vierestä?

Puuston sahaus on olennainen osa sähköverkon kunnossapitoa. Puiden oksat voivat aiheuttaa oikosulkuja tai sähkökatkoja osuessaan sähkölinjoille. Pahimmillaan puu voi kaatua sähkölinjan päälle ja aiheuttaa suurta vahinkoa.

Sahaamalla puustoa parannamme sähkönjakelua.

Miksi sahaus tehdään helikopterin avulla?

Helikopterisahaus on turvallinen ja ympäristöystävällinen tapa raivata sähkölinjojen läheisyydessä sijaitsevaa kasvustoa.

Helikopteri pääsee vaikeakulkuisiinkin paikkoihin eikä se vahingoita aluskasvillisuutta, koska työ tehdään ilmasta käsin. Helikopteri on myös turvallisempi vaihtoehto korkeimpien oksien sahaamiseen tavanomaisen maasta käsin oksimiseen verrattuna.

Lisäksi helikopteri raivaa puustoa nopeasti, joten mahdollinen meluhaitta jää lyhyeksi.

Miten minun tulee varautua helikopterin tuloon?

Pyydämme välttämään tarpeetonta kulkua ulkona työalueen läheisyydessä sahauksen aikana oman turvallisuutesi vuoksi.

Minkälaisten sähkölinjojen ääreltä sahaatte?

Sahaustoimenpiteet kohdistuvat keskijännitteiseen ilmajohtoverkkoon, jonka jännitetaso on 20 kilovolttia. Tunnistat ne helposti kolmesta sähköjohtimesta.

Milloin sahaukset tehdään?

Sahaamme toimistoaikoina kello 9-15 välillä. Helikopterisahausta valvoo vähintään kaksi sähköasentajaa, jotka pyrkivät ennakkoilmoittamaan asukkaille helikopterin tulosta ennen toiminnan aloittamista.

Sahattavat kohteet ovat merkitty paksulla sinisellä viivalla.

Minulla on kotieläimiä.

Lemmikit kannattaa pitää sisätiloissa sahauksen ajan.

Mutta minulla on myös hevosia!

Hevoset saattavat säikähtää helikopteria ja pyrimme välttämään niiden kohtaamista. Mikäli sinulla on hevosia alueella, ilmoitathan niistä välittömästi yhteistyökumppanimme suuntaan Heliwestille: jan-erik.luther@heliwest.fi.

Voinko kuvata helikopteria dronella?

Et voi. Oman turvallisuutesi sekä alueella työskentelvien työturvallisuuden vuoksi ilmatila on varattu ainoastaan helikopterin käyttöön. Voit kyllä kuvata toimintaa maanpinnalta, mutta vähintään 90 metrin etäisyydeltä.

Miksi pihassani on risuja?

Raivauksesta syntyneet oksat, risut ja muut tähteet ovat kiinteistönomistajan omaisuutta. Piha-alueilla ja yleisillä paikoilla, kuten puistoissa, raivaustähteet kootaan siisteihin kasoihin. Muilla alueilla ne jäävät maastoon maanomistajan hyödynnettäväksi.

Emme jätä raivattua kasvustoa teille, poluille, pelloille, ojiin tai niiden pientareille, aitojen päälle tai puihin roikkumaan.

Saako luonnonsuojelualueella sahata helikopterilla?

Saa. Myös luonnonsuojelualueella sijaitseva sähköverkko tulee pitää kunnossa. Teemme kuitenkin ilmoituksen alueen haltijalle ennen sahauksia.

Saanko lennättää leijaa helikopterin vieressä?

Et saa lennättää leijaa helikopterin vieressä.

Lisäkysymyksiä?

Yhteistyökumppanimme Heliwest vastaa mielellään helikopterisahauksiin liittyviin kysymyksiin. Soita kehitysjohtaja Jan-Erik Lutherille +358 40 716 9692 tai laita sähköpostia jan-erik.luther@heliwest.fi.

Muihin sähkönjakeluun liittyviin kysymyksiin saat vastauksen asiakaspalvelustamme:
0200 2322 (pvm/mpm), arkisin klo 8-16

Heliwest raivaamassa puustoa Carunan keskijännitelinjojen vierestä Ranualla maaliskuussa 2018.

Lue lisää aiheesta