Maanalainen sähköverkko vaatii tarkkuutta rakentajilta

ARTIKKELI

12.04.2019 klo 13:30
Sähköverkkoa viedään tällä hetkellä hyvää vauhtia maan alle myrskyistä suojaan ja siksi sinun kannattaa olla tarkkana, jos suunnittelet kaivamista pihallasi. Maanalaisten rakenteiden selvittäminen on aina urakoitsijan vastuulla.

Rakentaja voi pienentää sähköonnettomuuksiin liittyvää riskiä ennalta selvittämällä rakennusmaahan liittyvät tiedot tarkasti urakoitsijan kanssa. Erityisesti tilanteissa, joissa sähköverkon läheisyydessä tehdään kaivuutöitä, on olemassa aina mahdollisuus sähköverkon vaurioitumiseen. Siksi esimerkiksi vuotavan vesiputken korjaaminen aloitetaan aina maanalaisten rakenteiden kartoituksella.

Tilaa aina ilmainen kaapelinäyttö ennen kuin ryhdyt kaivamaan

Omaa pihaa on mukava muokata välillä suurempienkin toimenpiteiden avulla. Sähkökaapelit sijaitsevat yleensä vähintään 70 cm:n syvyydessä maan alla. Poikkeustilanteissa, kuten esimerkiksi kallioisessa maastossa, jossa ei päästä tähän syvyyteen, kaapeli on tapana kouruttaa muovilla tai betonilla.

Mikäli pihan kunnostamisessa lähdetään kaivamisen tasolle, Carunan jakelualueella asuvien on aina kannattavaa tilata ilmainen kaapelinäyttö ennen työn aloittamista. Tyypillisesti vaaratilanteita syntyy etenkin silloin, kun rakentamisen kohteena on terassi tai aita, jolloin paalut ja piikit saattavat kiertyä kaapeleihin. Kaivuutöiden yhteydessä vioittunut johto voi mennä poikki tai rikkoutua lievästi, jolloin se alkaa ajan myötä hajoamaan.

Maanalainen sähköverkko on näkymätön, muttei vaaraton

Sähköjohdot ovat kulkeneet perinteisesti ilmassa pylväiden varassa, jolloin vauriot ja viat ovat olleet havaittavissa helpommin, jopa silmämääräisesti, ja niistä on saatu nopeasti ilmoituksia Carunan vikapalveluun. Vaurioituneet ilmajohdot sisältävät aina riskin suuremmastakin sähköiskun vaarasta. Pahimmillaan suurjännite voi kulkea kostean maan kautta jopa usean metrin päähän.

Oli kyseessä sitten vaurioituneet maanpäälliset ilmajohdot tai syvyyksissä kulkevat kaapelit, meidän kaikkien tulee olla entistä tarkkaavaisempia sähköiskujen varalta. On syytä muistaa, että viallista johtoa ei koskaan saa lähteä korjaamaan itse.

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon