Keilaniemen sähköasema täyttää pian seitsemän vuotta

Artikkeli
Keilaniemen sähköasema kytkettiin sähköverkkoon lähes seitsemän vuotta sitten. Moni ohikulkija ei huomaa, että sähköaseman katon peittävät aurinkopaneelit. Energiansäästöviikon kunniaksi selvitimme, mitä kouluikäisille paneeleille kuuluu.

Vuonna 2014 Carunan silloinen toimitusjohtaja Ari Koponen arvioi Ylelle, että sähköaseman aurinkopaneeleilla tuotetaan sähkölämmitteisen omakotitalon verran sähköä vuosittain. Tarkastimme datasta, menikö arvaus metsään.  

”Kyllä näillä kahden tai kolmen omakotitalon kulutus on katettu vuosittain”, sanoo Naps Solar Systems Oy:n myyntijohtaja Markus Andersen.  

Seitsemän vuoden elinkaarensa aikana sähköaseman aurinkopaneelit ovat tuottaneet 175 megawattituntia sähköä. Saman verran käyttää viisitoista omakotitaloa. Paneelien vuodessa tuottamalla energialla voisi ajaa 125 000 kilometriä Nissan Leaf sähköautolla. 

”Kyllä näillä tänäänkin voisi koko valoisan ajan kahdella Moccamasterilla valmistaa kahvia päästöttömästi”, sanoo Carunan projektipäällikkö Arto Hyytiäinen

Aurinkopaneelien tehohuippu on kevättalvella  

Haastatteluhetkellä sää on pilvinen, mutta aurinkopaneelit tuottavat silti. Ratkaisevaa on valon säteily, ei silmällä havaittava auringonpaiste.  

Aurinkopaneelien merellinen sijainti Espoon Keilaniemessä on otollinen. Sen lisäksi, että pilviä on vähän, mereltä päin puhaltava tuuli viilentää paneeleja, jolloin sähköhäviötä syntyy vähemmän.  

”Voimalan tehohuippu on todennäköisesti kevättalvella, kun on viileää ja kirkasta”, Andersen sanoo.  

Osa aurinkovoimaloiden omistajista kääntelee paneeleita säteilyn optimoimiseksi, mutta Andersenin mielestä helppokäyttöisyys on osa kannattavuutta. 

”Aurinkopaneelien jatkuvan huollon tarve on vähäinen”, Anderson sanoo.  

Carunan projektipäällikkö Arto Hyytiäinen ja Naps Solar Systems Oy:n myyntijohtaja Markus Andersen olivat mukana myös sähköaseman avajaisissa vuonna 2014.

Carunan Arto Hyytiäinen ja Naps Solar Systems Oy:n Markus Andersen.

Sähköaseman aurinkopaneeleilla korvataan muuntajien sähköhäviöitä  

Vain asian hyvin tuntevat tietävät, että Keilaniemen aurinkopaneelit ovat uniikkia suunnittelutyötä. Sen lisäksi, että mustat paneelit olivat vuonna 2013 harvinaisuus, osa paneeleista on muotoiltu katon pyöreän reunan mukaan. Katolla on yli kymmenen erilaista paneelimuotoa.  

Puolet aurinkopaneelien energiasta sähköasema käyttää itse. Lopuilla korvataan kahden muuntajan sähköhäviöitä.  

Keilaniemen sähköasema on yhdistetty maakaapeleilla 110 kilovoltin verkkoon. Voimala parantaa sähkönjakelun luotettavuutta alueen asukkaille.  

Sähköaseman aurinkopaneelit toimitti Naps Solar Systems Oy.

Linkki Ylen juttuun vuodelta 2014: https://yle.fi/uutiset/3-7680289 

Markus Andersen tarkastaa aurinkopaneelien dataa Keilaniemen sähköasemalla.

Markus Andersen tarkastaa aurinkopaneelien dataa Keilaniemen sähköasemalla.

Lue lisää