Käyttökeskusoperaattori Timo Kyyrö varmistaa satojen tuhansien suomalaisten sujuvan arjen

ARTIKKELI

28.11.2019 klo 14:00
Jo toistamiseen Vuoden Käyttökeskusoperaattoriksi valittu Timo Kyyrö, 53, kiinnostui sähköstä jo lapsena. Kiinnostus on kantanut näihin päiviin ­– nykyään hän vastaa siitä, että suomalaisten arki sujuu ilman sähkökatkoja. Kyyrö kokee työnsä menestystekijäksi ennen kaikkea toimivan työyhteisön.

Kymmenet tietokonenäytöt valaisevat ison salin. Sen etuosaan on aseteltu vielä suuremmat monitorit. Tilassa työskentelee Carunan käyttökeskustiimi, jonka 15 työntekijällä on hyvin merkityksellinen rooli. He vastaavat sähköverkkojen käyttötoimenpiteiden johtamisesta, turvallisuudesta, verkon optimaalisesta käytöstä ja valvonnasta – eli toisin sanoen siitä, että suomalaisten arki pyörii ilman sähkökatkoja.

 

Yksi tiimiläisistä on Timo Kyyrö – vanhempi käyttöinsinööri ja Vuoden käyttökeskusoperaattori 2018. Yksitoista vuotta Carunalla työskennellyt mies puhuu työstään ja kollegoistaan kunnioittavasti. Vuosittainen kiertopalkinto, kultainen pokaali, myönnettiin hänelle jo toista kertaa, mutta Kyyrö ei silti halua ottaa siitä kunniaa itselleen.

- Palkinnon saaminen perustuu konkreettisiin lukuihin, eli siihen miten nopeasti asiakkaille pystytään palauttamaan sähkö kauko-ohjattavilla laitteilla, yhdessä urakoitsijoiden kanssa. Vaikka tunnustus tuli tänä vuonna minulle, se kuuluu silti koko tiimillemme, sillä kaiken keskiössä on yhteistyö. Meillä on mukava ja kannustava työyhteisö – kun kaikki toimii hyvin yhteen, saadaan hyviä tuloksia, mies kertoo.

Sähkö ei ole itsestäänselvyys

Sähkö on aina kiinnostanut Kyyröä. Erityisesti hänelle on jäänyt mieleen muistikuva lapsuudesta, jolloin salamointi herätti pienessä Timossa kunnioitusta. Salamoinnin seurauksena pistorasiasta syntyi valokaaren välähdys, mikä tuntui lapsesta hyvin mielenkiintoiselta. Kyyrön varttuessa kiinnostus lisääntyi ja johti lopulta sähköalan opintoihin.

Carunalle miehen tie vei haasteiden perässä. Ja niitä hän myös sai, sillä Kyyrön hallinnoimalla verkkoalueella asuu yhteensä 1,5 miljoonaa suomalaista, joista hänellä on työvuorossa hoidossaan parhaimmillaan puolet. Käyttökeskusoperaattorit hoitavat noin pari tuhatta keskijännitetason vikatilannetta vuodessa.

- Työssämme korostuu vastuullisuus, sillä sähköverkossa operoidessa jokainen on vastuullinen toimimaan ja suunnittelemaan toimenpiteitä turvallisesti, hän kertoo.

Vaikka sähkö tuntuu itsestäänselvyydeltä monelle, Kyyrö tietää kokemuksesta, ettei niin aina ole. Sähköverkon viat eivät katso aikaa eivätkä paikkaa. Siksi käyttökeskustiimi tekee päivystysluontoista vuorotyötä myös öisin. Säätä seurataan tarkasti, sillä sääilmiöt ovat yksi merkittävimmistä vikatilanteiden aiheuttajista.

- Säätilasta riippuen öisin saattaa tapahtua yhtä paljon kuin päivisin. Esimerkiksi metsäkoneet liikkuvat öisin, joten puita voi kaatua sähkölinjoille. Suuremmissa häiriötilanteissa varaudumme lisäämällä miehitystä käyttökeskuksessa, kentällä ja asiakaspalvelussa tarpeen mukaan, Kyyrö sanoo.

Työ, joka haastaa, palkitsee – ja auttaa

Poikkeustilanteita on riittänyt Kyyrön työvuosien varrella. Yhdeksi uransa haastavimmista tilanteista mies mainitsee vuonna 2011 tapahtuneen Tapaninpäivän myrskyn, jonka vaikutukset yltävät vielä tähän päivään asti. Myrsky tuli tuolloin lähestulkoon koko Suomeen, ja Carunan hallinnoimalla alueella yli 200 000 asiakasta jäi ilman sähköä.

- Tilanne alkoi siitä, että lännestä lähti tuulemaan kovaa. Myrskyn repimät puut aiheuttivat vakavia vaurioita sähköverkolle. Oli haastavaa rakentaa ilmalinjoja kokonaan uusiksi: haalimme töihin satoja sähköasentajia ja metsureita ympäri Suomen. Reilusti viikko siinä meni, ennen kuin sähköt saatiin palautettua kaikille, hän muistelee.

Tapani-myrskyn myötä valtio teki linjauksia toimintatavoista vastaavissa tilanteissa. Erityisesti maakaapeliverkon, automaatioiden ja kauko-ohjattavien laitteiden merkitys nousi tärkeään rooliin. Tätä Kyyrö pitää hyvänä asiana: ala kehittyy ja menee eteenpäin.

Hän katsoo Vuoden käyttökeskusoperaattorin pokaalia ja puhuu työstään rauhallisesti pohdiskellen. On selvää, että Kyyrö viihtyy ammatissaan, joka paitsi haastaa ja palkitsee, myös auttaa ihmisiä.

- Auttamisen halu on tässä kaiken taustalla se, joka motivoi. On mielekästä nähdä, miten isot asiakasmäärät saadaan palautettua nopeasti sähkönjakelun piiriin. Kun ihmiset saavat viettää normaalia arkea, työni on hyvin hoidettu, hän summaa.

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon