Kätkänjoen kyläseura on ylpeä aurinkosähköstäjärjestelmästään: ”Muilla yhdistyksillä ei niin suuria paneeleita olekaan”

ARTIKKELI

07.12.2017 klo 19:25
Alavudella sijaitseva Kätkänjoen kyläseura tunnetaan seudun toimeliaana sieluna. Vuonna 1929 valmistuneessa vanhassa koulussa majaansa pitävä seura astui huhtikuussa modernin energiantuotannon maailmaan, kun se hankki aurinkopaneelit talonsa katolle.
Kuva: Juha Harju

”Sehän on meille oikea ylpeyden aihe. Muilla yhdistyksillä ei niin suuria paneeleita olekaan”, kyläseuran puheenjohtaja Heikki Ylinen sanoo.

Alun perin rakennus lämpeni öljyllä. Kun kyläseura osti talon 2000-luvun alussa, vaihtui öljykattila pelletteihin, ja pellettilämmityksen tueksi kyläseura hankki myöhemmin sähkötoimiset ilmalämpöpumput.

”Aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa tärkein motiivimme oli juuri ostosähkön osuuden pienentäminen. Olemme pieni kylä, ja kaikki säästö on otettava, mitä irti lähtee.”

Aurinkosähkölaitteistoa hankkiessaan kyläseura pyysi tarjouksia erilaisilta internetistä löytämiltään toimittajilta. Moni tarjosi avaimet käteen -pakettia. Se olisi ollut kätevää, mutta kyläseuralle liian kallista. Lopulta Teuvalta löytyi sopiva tarjous. Paneelit kyläseura asensi katolle talkoilla itse, mutta jätti suosiolla sähkötyöt ammattimiehelle.

”Haimme Kuusiokuntien seutukunnalta tukea, joka kattoikin valtaosan kustannuksista. Ilman sitä yli 10 000 euron investointi ei olisi ollut mahdollinen, mutta nyt se maksaa itsensä nopeastikin takaisin.”

Satsaus aurinkosähköjärjestelmään näyttää puolen vuoden käytön jälkeen kannattavalta. Kun myös ilmalämpöpumput on ajastettu toimimaan isoilla tehoilla juuri aurinkoiseen aikaan, on sähkölasku alkanut kuihtua.

”Kesällä olimme kolme kuukautta sähkön kanssa täysin omavaraisia, ja sähköä jää jatkuvasti hieman myös myyntiin. Jos jotakin, niin tätä energiamuotoa yhteiskunnan pitäisi tukea”, Heikki Ylinen painottaa.

Heikki Ylinen, Kätkänjoen kyläseuran puheenjohtaja

Kyläseura asennutti aurinkosähköjärjestelmän kylätalon katolle. Paneelit pienentävät ostosähkön osuutta ja säästävät kustannuksissa.

”Kesällä olimme kolme kuukautta sähkön kanssa täysin omavaraisia, ja sähköä jää jatkuvasti hieman myös myyntiin. Jos jotakin, niin tätä energiamuotoa yhteiskunnan pitäisi tukea.”

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon