Jesse, Carl-Emil ja Julius tuovat hyvää energiaa – asukaspalvelu liikenteessä

ARTIKKELI

04.04.2019 klo 10:30
Nyt asukkaat sähköverkon rakentamisalueilla saavat tarpeeksi tietoa hankkeen eri vaiheista, kun Jesse Lindsten, Carl-Emil Borg ja Julius Ryhänen ovat siellä missä sinäkin.

Kello ei ole vielä edes kymmentä, kun kolme sinitakkista nuorta miestä kaartaa autolla varsinaissuomalaisen Kyrön torille. Ilma on talvisen harmaa, mutta sähköistyy sinitakkisten noustessa autosta – miehet aiheuttavat välitöntä kiinnostusta paikallisten joukossa. Ei kulu varttiakaan, kun carunalaisia ympäröi paikallisten ikämiesten joukko. Sähköverkon rakentamishankkeiden eteneminen kiinnostaa heistä useampaa.

Maaliskuun alusta Pohjanmaalla ja Lounais-Suomessa on liikkunut Carunan Asukaspalvelu. Kyseessä on kokeilu, jossa asukaspalvelijat kiertävät kaivuualueiden lähellä olevia julkisia paikkoja, kuten kauppoja ja tapahtumia, ja koteja. Asukaspalvelu antaa paitsi tietoa ja vastauksia kysymyksiin, myös luo hyväntuulista keskustelua ihmisten arkeen.  

Asukaspalvelijat Jesse, 26, Carl-Emil, 21 ja Julius, 19, vastailevat miesten kysymyksiin reippaasti ja hymyssä suin. Kyröläisessä porukassa alkaa olla kolmikolle jo tuttuja kasvoja, sillä Asukaspalvelu on vastaillut paikallisten kysymyksiin jo edellisestä viikosta asti – milloin torilla, milloin kodeissa niin sanotuilla kotikäynneillä. 

Asukaspalvelun Jesse, Carl-Emil ja Julius Kyrön torilla.

Sähköasioista arjen jutusteluihin

Yksi kiinnostuneista on Heikki. Hän haluaa tulla vaihtamaan ajatuksia vapaa-ajan asuntonsa lähellä tehdystä maakaapeloinnista. Keskustelussa käydään läpi myös muita sähköön ja Heikin arkeen liittyviä asioita. Lopuksi hän käy vielä kiittelemään hyvistä keskusteluista ja kuluttajien huomioinnista. Paikalta poistuu hymyilevä mies.

– Ihmiset keskustelevat mielellään sähköasioista kasvokkain. Osalla on jo ollut kaivuutöihin liittyvä tilanne, jonka tiimoilta herää kysymyksiä. Osa haluaa keskustella yleisemmin sähköön liittyvistä asioista tai vain antaa palautetta. Jotkut haluavat rupatella yleisemmin politiikasta tai kuulumisista. On mukavaa kohdata ihmisiä kasvokkain ja toimia samalla juttukaverina, Asukaspalvelun esimies Jesse kertoo. 

– Iäkkäät ihmiset eivät välttämättä käytä nettiä niin paljon, joten keskusteluiden kautta he saavat tietoa, jota eivät välttämättä olisi muuten saaneet, jatkaa asukaspalvelija Carl-Emil.

Hyödyllisyys korostuu ovelta ovelle -käynneissä 

Kun Kyrössä päivä kääntyy iltapäiväksi, Asukaspalvelu lähtee kotikäynneille eli ovelta ovelle -kierrokselleen. Reitti on suunniteltu ennalta niin, että sähköverkon parannusohjelman tiedetään koskettavan kierrettäviä talouksia. 

– Meille tuli yllätyksenä se, miten positiivisen ja ystävällisen vastaanoton olemme saaneet ovelta ovelle kiertämisestä. Milloin meitä pyydellään sisälle kahvittelemaan, milloin keskustelemme politiikasta tai kierrämme asukkaan esittelemänä autohallia, kertoo Carl-Emil. 

Carunan auto saapuu Sannan pihaan, jonka perheen osalta kaivuutyöt siintävät tulevaisuudessa. Nainen yllättyy Asukaspalvelun saapumisesta iloisesti ja toivottaa miehet kuistilta tervetulleiksi taloon lämmittelemään. 

– Tämä on iloinen yllätys. Kasvokkain keskustellessa ajatusten kertomisen kynnys madaltuu, Sanna kertoo. 

Sanna on kiinnostunut pihan laajentamiseen liittyvistä asioista. Häntä on askarruttanut, miten pihapuita voidaan kaataa turvallisesti, ilman että sillä on vaikutusta sähkökaapeleihin. Jesse avaa tilannetta ja antaa varttitunnin keskustelun päätteeksi Sannalle säästövinkkejä ison talon sähkönkulutukseen. Nainen on silminnähden ilahtunut käynnistä. 

– Haluamme olla keskusteluiden kautta hyödyksi. Joskus kaivausten jälkeen asukkaat ovat luulleet, että heidän tulee itse korjata jäljet. Kerrottuamme miten prosessi oikeasti etenee, tulee hyvä mieli, Asukaspalvelun pojat kiittelevät.

Hyvää ja kiireetöntä energiaa 

Asukaspalvelun työpäivä päättyy maatalon isännän, Jounin, luo. Jounin kanssa rupatellessa vierähtää tovi – isäntä kun ei ole aikaisemmin puhunut maakaapelointiin liittyvistä huolistaan Carunalle. Nyt hän rohkaistuu kertomaan näkemyksiään toteutuneista kaivuutöistä ja tilanne käydään Jessen kanssa vaihe vaiheelta läpi. Jesse antaa vastauksia siihen, miten miehen kannattaa asiassa edetä. Lopputuloksena on liki tunnin keskustelu ja ilahtunut isäntä. 

Kuuntelemme rauhassa mitä asukkailla on sanottavana, meillä ei ole kiire minnekään.

- Tärkeintä on, että saamme asukkaat tietoisiksi sähköasioista ja heille hyvän mielen, Asukaspalvelun Julius summaa. 

On aika lähteä kotiin. Päivä Kyrössä on sisältänyt kymmeniä erilaisia asukaskohtaamisia ja satoja kysymyksiä. Asukaspalvelun nuoret miehet eivät silti vaikuta väsyneiltä – päinvastoin. Näyttää siltä, että liikkuva tehokolmikko todella tietää, miten luodaan hyvää energiaa.

Katso Asukaspalvelua toiminnassa

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon