Ismo tuottaa naapureilleen sähköä Karunan kylässä

ARTIKKELI

27.06.2019 klo 09:32
Carunan synnyinsijoilla Sauvossa tehdään jälleen energiahistoriaa. Karunan kylään on perustettu energiayhteisö, jonka jäsenet hyödyntävät Ismo Anttalaisen tuottamaa aurinkosähköä.
Ismo asettelemassa kaapeleita invertterille

Aurinko nousee lämpimänä toukokuisena aamuna Karunan kylän ylle. Pian säteet osuvat Ismo Anttalaisen maatilan rinteen aurinkopaneeleihin, joiden tuottama sähkö lämmittää tilan talon, konehallin sekä käyttövedet. Kasvihuoneessa kypsyvät vihannekset, persikat ja viinirypäleetkin kaipaavat lämpöä vielä kylminä öinä.

Aurinkopaneelien sijainti rinteessä takaa maksimituoton

Ismo Anttalainen mietti aurinkopaneeleiden sijainnin tarkkaan ja asetteli lopulta 84 paneelia veen muotoon loivaan etelärinteeseen. Hän laskee saavansa näin parhaan hyödyn auringon säteistä. Anttalainen kirjautuu Buddy Power -sovellukseen, joka kerää tietoa paneelien tuotosta ja energian kulutuksesta.

– Eilen oli pitkä, aurinkoinen kevätpäivä ja paneeleiden ensimmäinen puolisko ylsi maksimituottoon hieman klo 12 jälkeen. Auringon siirtyessä säteet osuivat seuraavaksi toiseen paneelipuoliskoon, joka puolestaan ylsi maksimituottoon klo 13 jälkeen.

Katolla aurinkopaneeleiden maksimituotannon aika olisi ollut huomattavasti lyhyempi katon varjostuksista johtuen. Matalalla paistava talviaurinko ei puiden varjostamalle katolle olisi edes yltänyt.

Aurinkopaneelit rinteellä.

Ylijäämäsähkö menee naapureiden käyttöön

Lämpiminä kuukausina, joina tuotanto on huipussaan Anttalainen ei ehdi hyödyntää kaikkea aurinkoenergiaa itse. Ylijäämäsähkö menee kilometrin säteellä asuville naapureille, joiden kanssa Anttalainen muodostaa energiayhteisön. Heillä kaikilla on käytössään Buddy Power -sovellus, josta voi seurata aurinkosähkön kulutusta. Energiayhteisölle ei tarvitse rakentaa erillistä verkkoa, vaan Anttalaisen tuottama aurinkoenergia kulkee olemassa olevan sähköverkon kautta naapureiden koteihin.

Anttalaisen oma sähköntarve lisääntyy todennäköisesti tulevaisuudessa:

– Tarkoituksena olisi hankkia sähköhybridi. Paneelit tuottavat sen verran hyvin sähköä myös iltaisin, että auton saisi helposti ladattua.

Aurinkosähkön tuottaja Ismo Anttalainen on mukana Karunan energiayhteisökokeilussa.
Ismo aurinkopaneeliensa edessä.

Kannattava investointi

Ismo Anttalaisen 150 neliöistä taloa lämmittää ja viilentää nykyään ilmalämpöpumppu. Aiemmin hänen talonsa lämpeni öljyllä. Uuden lämmitysmuodon myötä hän laskee säästävänsä noin 3 000 euroa vuodessa.

Kokonaisinvestointi aurinkopaneelijärjestelmään oli 23 000 euroa. Anttalainen sai 9 000 euroa maataloustukea, joka voi maksimissaan olla 40 %. Eniten järjestelmässä maksavat paneelit, telineet, invertteri ja laitteisto. Kaivuutyöt ja kaapelien vedot tehtiin itse, minkä jälkeen sähköurakoitsija suoritti kytkennät.

– Järjestelmän tuotto on ylittänyt odotukset, sillä tuotantoluvut jäävät vain kilowatin päähän teoreettisesta piikistä. Näin meikäläinenkin osallistuu hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja se tuntuu hyvältä! Anttalainen kertoo mielissään

Lue lisää energiayhteisöpilotin synnystä!

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon