Inkoossa liitetään merikontin kokoinen akku sähköverkkoon

ARTIKKELI

18.12.2019 klo 12:14
Merikontin kokoinen akku varastoi energiaa esimerkiksi laajojen verkkovikojen varalle. Sen avulla sadat lähialueen kodit saavat sähköä sillä välin, kun verkko korjataan kuntoon. Kyseessä on kokeilu, jossa selvitetään sähkön varastointimenetelmiä sekä etsitään uusia tapoja parantaa sähkön laatua alueellisesti sekä joustaa tarpeen mukaan.

Mitä jos tienvarsien ja pihojen auki kaivamisen voisi välttää? Jos sähköverkkoa voisikin uudistaa rakentamalla tienvarteen merikontin kokoisen akun. Maakaapeloinnin rinnalle etsitään nyt uusia, kustannustehokkaita tapoja parantaa sähkönjakelun toimitusvarmuutta ja sähkön laatua sekä turvata suomalaisten sähkönsaanti. Rakennamme sähkövaraston palvelemaan verkkoa yhdessä Fortumin kanssa.

Tasaisempi virtaus ja vähemmän katkoja

Pohjoismaisessa sähköjärjestelmässä on perinteisesti ollut muihin maihin verrattuna paljon joustoa. Sähköä on tullut tasaisesti koteihin ilman sen kummempia katkoja. Pohjoismaissa on paljon vesivoimaa, joka on tasapainottanut kulutuksen ja tuotannon vaihtelua.

Kun aurinko- ja tuulisähkön tuottajien määrä kasvaa, joustoa tarvitaan kuitenkin lisää, sillä auringon paahtaessa tai tuulen tuivertaessa verkkoon tulee paljon energiaa kerralla. Akun avulla energia voidaan varastoida hetkellisesti. Se mahdollistaa erittäin nopean mukautumisen sähköjärjestelmän tarpeisiin.

- Haluamme investoida sähkövarastoihin, sillä akuilla saamme kantaverkon taajuutta tasapainotettua vielä paremmin. Kun sähkö virtaa tasaisemmin, verkkoon mahtuu enemmän uusiutuvaa energiaa, sanoo Ilari Alaperä Fortumilta.

Sähkövarasto palvelee niin paikallisesti kuin koko järjestelmääkin

Sähkövarastoja kaavaillaan alueille, joissa ilmajohdoilla on vielä käyttöikää jäljellä. Ilmajohtoja ei siis vielä tarvitsisi purkaa toimitusvarmuuden takaamiseksi. Inkoon Stubböle on tällainen alue, ja siellä kokeillaankin nyt verkon vahvistamista rakentamalla merikontin kokoinen akku kantatie 51:n varteen. Sähkönsiirron runkojärjestelmän vian aikana tästä akusta riittää sähköä sadoille kodeille useamman tunnin ajaksi sillä välin, kun verkkoa korjataan.

- Akku voi myös olla ratkaisu alueille, joilla sähköntarve yhtäkkiä lisääntyy ja verkkoa pitää vahvistaa, esimerkiksi sähköbussien määrän kasvaessa, sanoo hanketta vetävä Carunan innovaatiohankepäällikkö Markus Talka.

Akku pystyy varastoimaan 1028 kWh energiaa, joka liikuttaisi sähköauton edestakaisin Helsingistä Berliiniin tai lämmittäisi rivitalokolmion noin puoleksi vuodeksi.

Akun älykkäät osat valmistetaan Suomessa

Kokeilu toteutetaan yhdessä Fortumin kanssa. Alfenin toimittama sähkövarasto rakennetaan Hollannissa, mutta akun älykkäin osa, eli ohjausjärjestelmä, tehdään Vaasassa. Akun yhteyteen tulevan muuntamon valmistaa puolestaan Alfenin tytäryhtiö, joka toimii Pietarsaaressa.

Sähkövaraston akku rakentuu mineraaleista, joiden vastuullista louhintaa on kyseenalaistettu muun muassa sähköautokeskusteluissa. Sähkövaraston akun toimittaja Samsung SDI nostaakin vastuullisuusraportissaan esille kobolttiin ja muihin mineraaleihin liittyvän valvonnan. Vastuullisessa louhinnassa kunnioitetaan ihmisoikeuksia ja vältetään lapsityövoimaa, terveys- ja ympäristöhaittoja sekä lahjontaa.

Hyytyykö akku pakkasella tai voiko se ylikuumentua ja räjähtää?

Sähkövarastoja hyödynnetään paljon esimerkiksi Australiassa ja Kaliforniassa tuuli- ja aurinkopuistojen yhteydessä, mutta akku sopii myös pohjoiseen ilmastoon. Sähkövaraston sisälämpötila on nimittäin tasaiset +20 celsiusastetta ympäri vuoden. Akku tuottaa myös itsessään lämpöä, eli se ei hyydy ankarillakaan talvipakkasilla. 

Sähkövarasto on hyvin pitkälti automatisoitu. Alfen vastaa sen etävalvonnasta. Kun verkkoon liitetään tällainen lisäosa, täytyy asentajien kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että korjattavan verkon johtohaarassa onkin virtaa korjausten aikana.

Tämän kokeilun vaikutus arkeen lähialueen kodeissa on parhaimmillaan se, että pimeät näytöt ja iltatoimet hämyisessä kynttilänvalossa eivät ole vaarana myrskyiselläkään säällä. Suuri akku luovuttaa varastoimaansa sähköä asukkaiden käyttöön mahdollisten vahinkojen korjaamisen ajan.

Inkoon sähkövarasto
Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon