Ilmajohtoon asennetut varoitusheijastimet suojaavat lintuja Salossa

ARTIKKELI

29.08.2018 klo 12:51
Carunan sähköverkossa on paljon ilmajohtolinjoja, ja varsinkin vesistöjen äärellä tai avoimella alueella on vaarana, että linnut lentävät sähkölinjaan. Huonoimmassa mahdollisessa tapauksessa lintu kuolee ja törmäys aiheuttaa sähkökatkon.

Salon Kruusilassa, Valkjärvellä, huolestunut asiakas oli huomannut, että neljän poikasen yksihuoltajaksi jäänyt joutsen oli lentänyt keskijännitteiseen ilmajohtoon ja menehtynyt törmäyksen aiheuttaman sähköiskun voimasta. Asia oli puhuttanut alueen asukkaita ja kirvoitti toivomuksen lintupallojen asentamisesta, jotta lintujen ilmajohtoihin törmäämistä voitaisiin jatkossa estää. Valveutunut asiakas otti Carunaan yhteyttä.

"Kävimme tutustumassa alueeseen yhdessä Eltel Networksin asentajan kanssa. Käynnin jälkeen tehtiin suunnitelma ja päädyimme asentamaan ns. firefly-lintuheijastimia tämän keskijännitelinjan avoimille kohdille. Asennukset saatiin tehtyä pikaisella aikataululla", Carunan kunnossapitotiimin kesätyöntekijä Tuomas Lahti kertoo.

Lintupallojen tai -heijastimien tarpeesta tulee säännöllisesti Carunalle ilmoituksia. Asiakkaiden lähettämien havaintojen perusteella Caruna pyrkii asentamaan palloja tai heijastimia niille tarvittaviin paikkoihin.

"Lintuosumista onkin hyvä kertoa meille, jotta voimme suojata avolinjoja, joissa tarvetta esiintyy. Vinkkejä voi lähettää esimerkiksi verkkosivujemme chatin kautta", kunnossapitotiimin esimies Petteri Palmumaa jatkaa.

Caruna pyrkii estämään lintujen osumista sähkölinjoille muun muassa johdoille asennettavien lintupallojen avulla. Pallojen ohella ennaltaehkäisynä käytetään uudempia firefly-lintuheijastimia. Heijastin heiluu vapaasti tuulessa ja liike auttaa lentävää lintua havaitsemaan sähkölinjan, ja väistämään sitä. Oravien varalta muuntajien kansille on usein asennettu oravasuoja.

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon