Fortumin ja Carunan akkuvarasto parantaa sähköjärjestelmän luotettavuutta

MEDIATIEDOTE

28.08.2020 klo 13:00
Ilmastonmuutos ja energiamurros kohti uusiutuvia ja sääriippuvaisia energialähteitä luovat vaatimuksia sähköjärjestelmän tasapainolle. Fortum ja Caruna ovat yhdessä kehittäneet ratkaisuja siihen, miten toimitusvarmuus saadaan turvattua tulevaisuudessa.

Yhteistyön tuloksena yhtiöt ovat kehittäneet yhdessä Pohjoismaiden mittakaavassa merkittävän akkujärjestelmän, jonka avulla sähkönjakelun luotettavuutta ja sähkön laatua parannetaan.

Merikontin kokoinen akku hyrrää Carunan keskijänniteverkkoon liitettynä Inkoossa. Järjestelmän käyttöönotto on osa älykästä sähköverkkoa. Kun Caruna ei tarvitse sähkövarastoa paikkaamaan huolto- tai vikatilanteen aiheuttamaa sähkökatkoa, Fortum käyttää akkuja säätösähkömarkkinoilla tasapainottamaan valtakunnallista sähköjärjestelmää.

Akkuvarastot voivat yleistyä säävarman sähköverkon mahdollistajana

Carunan käyttää akustoa pääasiassa sähkönjakelun varmistamiseen huoltotöiden aikana, mutta siitä on apua myös yllättävän sähkökatkon aikana. Vaikka sähkönsyöttö akulle katkeaisi, se voi sähköistää lähialueen kodit, kesämökit ja kaupat useiksi tunneiksi. Sähkövaraston vaikutusalue yltää noin Inkoon Stubbölestä Vormön saarelle asti.

"Akusto on erinomainen ja joustava vaihtoehto alueellisen sähkönjakelun toimintavarmuuden parantamisessa", innovaatiohankepäällikkö Markus Talka Carunasta kertoo.

Inkoon kunnanjohtaja Robert Nyman (vasemmalla) avaa Inkoon akun käyttöön 28.8.2020. Fortumin sähkökaupasta ja tuotannonohjauksesta vastaava johtaja Simon-Erik Ollus ja Carunan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny pitävät nauhasta kiinni.

Fortum hyödyntää akkuvarastoa säätösähkömarkkinalla

Fortum hyödyntää yhteistä akkua häiriötilanteiden ulkopuolella kantaverkkoyhtiö Fingridin ylläpitämällä säätösähkömarkkinalla, osana Fortumin laajaa ”Virtuaaliakkua”. 

"Säätösähkön ja -tehon tarve sähköjärjestelmän tasapainottamisessa lisääntyy olosuhteista riippuvaisen aurinko- ja tuulisähkön tuotannon lisääntyessä", liiketoiminnankehityspäällikkö Ilari Alaperä Fortumista kertoo.

Sähkön tuotannon ja kulutuksen tulee olla tasapainossa joka hetki. Akkujen avulla säätövoimaa voidaan tuottaa sähkömarkkinoille erittäin nopeasti. Lisäksi akkujen avulla pystytään reagoimaan tuotannon ja kulutuksen sekä tehon vaihteluihin monia perinteisiä sähköntuotantomuotoja nopeammin.

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon