Esimerkillinen energiakansalainen kiinnittää huomiota omaan energiankulutukseensa

Artikkeli
Parhaillaan käynnissä olevassa energiamurroksessa ajamme alas fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja siirrymme uusiutuviin energiamuotoihin. Muutos koskettaa koko yhteiskuntaa, ja kaikkein aktiivisimmiksi toimijoiksi nousevat kuluttajat eli energiakansalaiset.

Suomessa on totuttu siihen, että sähkö tulee töpselistä eivätkä mahdolliset katkot ole pitkiä – ellei taustalla ole voimakas myrsky tai muu suurempi jakeluhäiriö. Sähkönkulutus ei puhuta meitä arjessa, paitsi silloin kun se vaikuttaa lompakkoon.

Taloudellisten vaikutusten lisäksi energiankulutuksella ja -tuotannolla on myös merkittäviä ympäristövaikutuksia. Hyvä energiakansalainen tarkastelee toimintaansa molemmista kulmista.

”Ensimmäinen askel hyvään energiakansalaisuuteen on se, että on kiinnostunut energia-asioista ja haluaa tehdä muutoksen”, linjaa Carunan analyysipäällikkö Lasse Konttinen.

Konttisen mukaan siinä missä valtioiden kansalaisilla on oikeuksia ja vastuita, pätevät samat lainalaisuudet myös energiakansalaisiin.

”Energiakansalaisten oikeus on saada energiaa ympäri vuorokauden ja vuoden jokaisena päivänä. Toisaalta taas energiakansalaisen vastuulla on huolehtia vastuullisesta energian käytöstä, esimerkiksi kulutusta vähentämällä.”

Vanhat energiansäästövinkit pitävät edelleen kutinsa

Kun energia-asiat alkavat kiinnostaa, on pienilläkin teoilla suuri merkitys. Ensimmäiseksi kannattaa tarkastella kodin energiasyöppöjä ja seurata kodinkoneiden energialuokituksia.

”Vanhan käyttäminen loppuun ei energian kannalta ole aina paras vaihtoehto: esimerkiksi vanha pakastin saattaa olla kannattavaa vaihtaa uuteen, jolloin myös laitteen energiankulutus on pienempää ja ympäristöystävällisempää”, Konttinen muistuttaa.

Myös vanhat vinkit LED-valojen vaihtamisesta valaisimiin ja huonelämpötilan madaltamisesta ovat merkittäviä toimia energiakansalaisille.

”Vaihtamalla hehkulamput LEDeihin voi sähkökulutusta pienentää kymmeniä prosentteja. Toinen esimerkki helposta säästökohteesta on kylpyhuoneen lattian mukavuuslämmitys kaukolämpötaloudessa – jos lattialämmityksen kulutusta alkaa seurata tarkemmin, huomaa sen olevan merkittävä osa energiankulutusta.”

Kun kulutus on kunnossa, voi katseet kääntää energiantuotantoon

Täysin optimoivalla energiakansalaisella on kulutuksen rinnalla kunnossa myös energiantuotanto. Hänellä voi esimerkiksi olla katolla aurinkopaneelit, joilla tuottaa sähköä kodinkoneille, asunnon lämmitykseen ja viilennykseen tai sähköauton lataukseen.

”Paneelien ja latauspisteen lisäksi oikein pitkälle vietynä voisi olla lisäksi oma akkuvarasto ylijäämäenergian varastointia varten sekä kuormanohjaus, jonka avulla tehopiikkejä siirretään auton lataukseen tai lämminvesivaraajan käyttöön,” kertoo Carunan innovaatiopäällikkö Mika Suomi.

Tulevaisuudessa myös energiayhteisöjen rooli korostuu entisestään.

Infograafi asiakkaan roolista energiamurroksessa

Lue lisää