Eilen siirrettiin, huomenna alustetaan - totta vai tarua?

BLOGI

02.11.2018 klo 15:16
Ilmastonmuutos ja digitalisaatio mullistavat energia-alaa ja samalla koko yhteiskuntaa. Olemme digejä monessa toiminnassamme ja yhä riippuvaisempia sähkön saannista vuorokauden ympäri, 365 päivää vuodessa.

Olin vasta nelivuotias rajavartijan poika, kun asuimme Kaustajärven rajavartioasemalla Pohjois-Karjalassa. En vielä ymmärtänyt, mitä tapahtuisi, kun isojen poikien käskemänä käänsin öljyt pihalle aggregaatista. Siinä meni sähköt monelta perheeltä, kun koko vartioasema pimeni. Silloin taisin ensimmäisen kerran tajuta, ettei sähkö ole itsestäänselvyys.

Vaikka noista ajoista on vierähtänyt vuosikymmeniä, ei sähkö edelleenkään ole itsestäänselvyys. Siitä pitää huolen yhä pahenevat säiden ääri-ilmiöt. Tulemme näkemään entistä useammin kovia myrskyjä ja lumikuormia, jotka koettelevat sähköverkkojen kestävyyttä. Tämän vuoksi sähköverkkoa viedään maan alle säältä suojaan. Samalla säävarma, älykäs sähköverkko luo pohjan tulevaisuuden energiajärjestelmälle, jossa digitaaliset palvelut kasvavat, liikenne sähköistyy ja kuluttajasta tulee energian tuottaja.

Verkkoyhtiön rooli muuttuu jakajasta alustaksi - asiakas kaiken keskellä

Tähän asti energiatuotanto on ollut varsin yksinkertaista ja ennustettavissa; suuret voimalaitokset ovat tuottaneet sähköä ja energiatarpeen lisääntyessä tuotantoa on kasvatettu tai ostettu naapurimaissa tuotettua sähköä. Tulevaisuudessa kodit ja energiayhteisöt tuottavat yhä enemmän sähköä uusiutuvista energialähteistä ja myyvät ylijäämäsähkön takaisin verkkoon tai energiayhteisölle. Verkkojen säävarmuus paranee merkittävästi. Samanaikaisesti hajautettu uusiutuva energiantuotanto on yhä riippuvaisempaa sääolosuhteista, käytännössä tuulesta ja auringosta. Tuotannon ja kysynnän joustavuudesta tulee järjestelmän toimivuuden kulmakivi.

Kun uusia toimijoita ja toimintamuotoja tulee lisää, tarvitaan myös roolien selkiyttämistä: kuka esimerkiksi vastaa energiayhteisöjen sähköturvallisuudesta, miten vastuut, velvoitteet ja hyödyt jaetaan. Kuinka huolehditaan asiakkaiden sähkön riittävyydestä ja kuka huolehtii asiakkaan toivomalla tavalla kysyntäjoustosta eli ohjaa sähkölaitteita ja auton latausta. Energiavarastot tuovat joustavuutta asiakkaille, yhteiskunnalle ja verkonhaltijoille.

Tulevaisuudessa sähkönjakeluyhtiöistä tulee alusta, joka seuraa ja säätelee sähkönkäyttöä sekä jakaa tuotetun sähkön. Energiamarkkina siirtyy jakamistalouteen ja aivan uudenlaiselle pelikentälle. Toimijoiden roolit tulevat muuttumaan ja niitä pitää uskaltaa muuttaa.

Jotain tuttua tulevaisuuden mallissa on, kun jokainen talo voi olla myös energiantuotantolaitos. Kaustajärven vartioasemalle viritettiin aikoinaan oma tuotantolaitos, koska verkko ei sinne yltänyt. Nykyinen verkko pitää päivittää uuden vuosituhannen tarpeisiin ja siksi se täytyy uudistaa – kuten myös meidän oma suhtautumisemme sähkön käyttöön ja tuotantoon.

Tomi Yli-Kyyny, toimitusjohtaja

Twitter: @TomiYliKyyny

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon