Uutishuone

Carunan verkonparannushanke on parantanut sähkönjakelun luotettavuutta jo kymmenillä tuhansilla asiakkailla Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa

Carunan verkonparannushanke on parantanut sähkönjakelun luotettavuutta jo kymmenillä tuhansilla asiakkailla Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa

Caruna aloitti laajamittaisen sähköverkkojen uusimisen Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa vuonna 2014. Verkkoja uusitaan useassa vaiheessa. Nyt muutokset näkyvät ja tuntuvat jo kymmenien tuhansien Carunan asiakkaiden arjessa muun muassa aiempaa harvempina sähkökatkoina. Työt on aloitettu uusimalla keskijänniteverkkoa, joka siirtää sähköä paitsi pienteollisuuden tarpeisiin myös asutusten lähellä sijaitseville jakelumuuntajille.

Rakennustyöt ovat edenneet ensin haja-asutusalueilta taajamiin ja vähitellen siirrytään takaisin haja-asutusaluille. Rakennustöihin on tähän mennessä osallistunut satoja ammattilaisia, kun yhteistyötä on tehty rakennushankkeen ensimmäisen vaiheen urakoitsijoina toimineiden Eltel Networks Oy:n ja Voimatel Oy:n kanssa. Yhteensä sähköverkon runkojohtoja on siirretty maan alle suojaan sään vaihteluilta Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa noin 4 700 kilometriä.

”Käynnistimme ensimmäisen tehostetun verkonparannushankkeen Varsinais-Suomen ja Satakunnan verkkoalueillamme vuonna 2014. Sähköverkon maakaapelointi on pitkällä aikavälillä kestävin ratkaisu, ja maakaapeloinnin tulokset alkavat nyt näkyä etenkin taajamissa. Kaapelointiaste on alueella tällä hetkellä 45 % ja säävarmuusaste 69 %, mikä tarkoittaa, että Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa säävarman sähköverkon alueella on noin 146 000 Carunan asiakasta”, Carunan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny kertoo.

Sähköverkon parannushankkeet jatkuvat

Verkonparannushankkeessa ilmajohtoverkkoja on korvattu maakaapeliverkolla. Maakaapeloinnin lisäksi sähköverkkoon on asennettu lukuisia puistomuuntamoita, jakokaappeja sekä muita luotettavan sähkönjakelun kannalta välttämättömiä teknisiä laitteita. Valmius uusiutuvan energian pientuotannon lisäämiseen on nyt myös aiempaa parempi.

Sähköverkkoja on uudistettu muun muassa Sastamalassa, Ulvilassa, Merikarvialla, Paimiossa, Piikkiössä, Salossa, Nousiaisissa, Kyrössä ja Tarvaskoskella. Saaristoalue on toistaiseksi nyt käynnissä olevien rakennushankkeiden ulkopuolella. Valmiiksi saadun investoinnin, jonka rakennustyöt alkoivat 2014 ja päättyivät keväällä 2017, arvo on noin 80 miljoonaa. Kaikkiaan alueelle investoidaan lähes 400 miljoonaa euroa vuoteen 2020 mennessä.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan verkonparannushankkeet jatkuvat edelleen. Nyt edetään taajamista kohti haja-asutusalueita. Rakentamista jatketaan useiden urakoitsijoiden kanssa. Lähes 1 000 ammattilaista työskentelee tässä kokonaisuudessaan vuonna 2020 valmistuvassa verkonparannushankkeessa. Kun tämä hanke valmistuu, on Carunan asiakkaista noin 25 000 aiempaa luotettavamman sähkönjakelun alueella.

Lue lisää aiheesta