Uutishuone

Caruna raivaa puustoa sähkölinjojen alta eri puolilla Suomea

Caruna raivaa puustoa sähkölinjojen alta eri puolilla Suomea

Caruna parantaa sähköjakelun luotettavuutta raivaamalla puusto sähkölinjojen läheisyydestä yhteensä noin 3 700 kilometrin matkalta. Carunan urakoitsijat tekevät raivaustöitä vuoden 2017 loppuun asti Etelä-Suomesta Lappiin. Esimerkiksi Espoossa ja Kirkkonummella puustoa karsitaan 210 kilometrin matkalta.

Caruna hoitaa sähkölinjojen kohdalla olevia metsäalueita verkkoalueillaan Uudellamaalla, Hämeessä, Lounais-Suomessa, Satakunnassa, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa. Raivaustyöt ovat käynnistyneet huhtikuussa Satakunnasta ja kestävät kaikkiaan marras-joulukuuhun asti. Raivaustyö on osa Carunan sähköverkon säännöllistä kunnossapitoa ja sähkönsiirron toimitusvarmuuden parantamista.

Eniten Caruna raivaa puustoa Lounais-Suomessa yli 1 300 kilometrin matkalta. Keski-Uudellamaalla ja Hämeessä työt on jo aloitettu ja raivattavaa on 280 kilometriä. Tämän jälkeen raivauksia tehdään Länsi-Uudellamaalla lähes 900 kilometrin verran. Satakunnassa raivattavaa on liki 400 kilometriä samoin kuin Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla. Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa Caruna raivaa puustoa yli 300 kilometrin matkalta.

"Karsimme sähkölinjojen alla kasvavaa puustoa sekä sivuilta linjojen päälle taittuvia oksia. Raivauskohteet olemme määrittäneet muun muassa viime vuonna tehtyjen tarkastusten perusteella", kertoo Carunassa sähköverkon kunnossapitotöistä vastaava Petteri Palmumaa.

Raivaustöitä tekevät ammattitaitoiset metsurit

Carunan urakoitsijakumppanit raivaustöissä ovat Exsane Oy Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä T&T Metsäpalvelu Oy Länsi- ja Pohjois-Suomessa.

"Raivauksia tekevät aina ammattitaitoiset metsurit, jotka ovat saaneet koulutuksen sähköverkkojen läheisyydessä työskentelyyn", kertoo Palmumaa.

Raivattavat puut ovat maanomistajan omaisuutta. Piha-alueilla ja yleisillä paikoilla, kuten puistoissa, raivaustähteet kootaan siisteihin kasoihin. Muilla alueilla ne jäävät sijoilleen maastoon maanomistajan hyödynnettäväksi.

Maastosta käsin suoritettavien raivausten lisäksi Caruna raivaa puustoa helikopterin avulla hankalakulkuisissa paikoissa kuten saaristossa. Kesäkuussa 2017 Carunan helikopterit ovat liikkeellä Hangon ja Inkoon välisellä saaristoalueella.

Carunalla on yhteensä 82 000 kilometriä sähköverkkoa. Vuoden 2016 lopussa 40 % Carunan sähköverkosta oli siirretty maan alle säältä suojaan. Noin puolet jäljellä olevista ilmajohtolinjoista kulkee metsissä.

Lue lisää aiheesta:

28.09.2017
Sähköverkko arrow-right