Caruna parantaa Kustavissa 1 500 asiakkaan sähkönsaannin luotettavuutta ja asentaa 20 kilometriä sähkökaapelia mereen

MEDIATIEDOTE

08.06.2018 klo 10:00
Caruna siirtää sähköverkkoa maan alle ja mereen suojaan sään vaihteluiden aiheuttamilta sähkökatkoilta ja parantaa noin 1 500 asiakkaan sähkönsaannin luotettavuutta Kustavissa. Hanke työllistää suoraan noin 50 henkilöä, ja sen arvo on noin viisi miljoonaa euroa.

Keskimäärin Caruna asentaa 30–40 kilometriä merikaapelia vuosittain.

Caruna maakaapeloi Kustavin alueella noin 60 kilometriä sähkölinjoja ja asentaa keskijännitteistä sähköverkkoa merikaapelina noin 20 kilometriä. Keskimäärin merikaapelia asennetaan Carunan verkkoalueella 30–40 kilometriä vuosittain.

Maa- ja merikaapelointihankkeen rakentamistyöt on aloitettu kesällä 2017 Poorholmin, Kaurissalon, Truutholmin, Kevon, Vasikkaluodon, Kivimaan ja Kuusiluodon alueella. Työt jatkuvat kesällä 2018 Vuosnaisen, Pohjois-Vartsalan, Etelä-Vartsalan, Koelsuun, Suulinniemen, Viliskerin, Kaitaisen, Koilan, Laukkarin ja Isoluodon alueilla.

Merikaapeleita Viikarinpuhdin lahteen, Suulinniemeen, Viliskeriin ja Kraakunkariin

Caruna laskee merikaapeleita kesäkuun 2018 aikana Viikarinpuhdin lahdessa, Suulinniemessä, Viliskerissä ja Kraakunkarissa. Uuden verkon rakentamistyöt kestävät arvion mukaan vuoden 2018 loppuun. Vanhan verkon purkutyöt ja maanrakennuksen viimeistelytyöt ajoittuvat kevääseen 2019.

”Viemme Kustavissa maan alle ja mereen noin 80 kilometriä keskijännitekaapelia ja rakennamme noin 80 ympäristöystävällistä puistomuuntamoa. Lisäksi lisäämme sähköverkkoon automaatiota, jotta vianpaikannus nopeutuu ja saamme vikatilanteessa sähköt palautettua asiakkaillemme aikaisempaa nopeammin. Näillä kaikilla toimenpiteillä parannamme huomattavasti asiakkaidemme sähkönsaannin luotettavuutta”, kertoo Carunan hankepäällikkö Kalle Sato.

Carunan Kustavin työkohteiden urakoitsijakumppani on Netel Oy. Teiden varsilla kulkee urakoitsijan kaivinkoneita ja muuta ajoneuvokalustoa upottamassa kaapelia ojaan, mikä voi paikoin aiheuttaa tilapäisiä liikennejärjestelyjä työmaiden lähistöllä.

Maa- ja merikaapelointi osa vuosikymmenen kestävää verkonparannushanketta

Kustavin maa- ja merikaapelointiprojekti on osa Carunan laajamittaisia investointeja sähköverkkoon Uudenmaan, Hämeen, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pohjanmaan, Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaan, Lapin ja Joensuun verkkoalueilla. Verkonparannushankkeen tavoitteena on, että Carunan 85 000 kilometrin mittainen verkko on saneerattu säävarmaksi vuoden 2028 loppuun mennessä, jotta se vastaa Carunan asiakkaiden ja yhteiskunnan odotuksiin.

Maakaapeloinnin lisäksi Caruna parantaa sähköverkon luotettavuutta myös muilla teknisillä ratkaisuilla sekä hoitamalla sähkölinjojen lähellä olevia metsäalueita.

Ajantasaiset tiedot valmistuneista sekä käynnissä ja suunnitteilla olevista verkonparannusprojekteista löytyvät projektikartasta osoitteesta caruna.fi/investointikartta.

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon