Caruna mukana Suomen ensimmäisen Joutsenmerkityn omakotitalon toteutuksessa

Caruna mukana Suomen ensimmäisen Joutsenmerkityn omakotitalon toteutuksessa

Sami ja Salla Roiha rakentavat Kaarinaan Suomen ensimmäistä Joutsenmerkki-sertifioitua omakotitaloa, Joutsentaloa. Caruna hakee yhteistyöllä lisää kokemuksia aurinkosähköstä sekä siitä, mitä pienten sähköntuottajien lisääntyminen edellyttää tulevaisuuden energiajärjestelmältä.

Monet tuntevat Joutsenmerkin erilaisista kulutustavaroista kuten pesuaineista tai paperitarvikkeista. Joutsenmerkki voidaan kuitenkin myöntää myös rakennuksille, jotka täyttävät tiukat ympäristökriteerit.

”Ruotsissa ja muissa Pohjoismaissa Joutsenmerkittyjä rakennuksia on jo useita satoja ja nyt myös Suomessa kiinnostus ympäristö- ja ilmastovaikutukset minimoivaan rakentamiseen on heräämässä. Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty kerrostalo on valmistunut hiljattain Järvenpäähän ja Roihan perheen Joutsentalosta tulee Suomen ensimmäinen Joutsenmerkitty omakotitalo. Lisää on tulossa”, lupaa Joutsenmerkin asiantuntija Terhi Uusitalo.

Joutsentalon rakentaminen alkoi viime kesänä, ja sen on tarkoitus valmistua ensi jouluun mennessä. Roihat hakevat Joutsenmerkki-sertifikaattia yhdessä rakennuskumppaninsa HEVI Kivitalojen kanssa.

”Halusimme rakentaa Joutsenmerkin puolueettomien ja tiukkojen kriteerien mukaisen talon, sillä kriteerien täyttyessä voimme olla täysin varmoja siitä, että saamme perheellemme ympäristöystävällisen, sisäilmaltaan terveellisen, laadukkaasti rakennetun ja energiatehokkaan talon. Joutsenmerkki tarjoaa mielestämme aidon win-win-tilanteen: siitä hyötyy sekä talon asukas että luonto”, Sami Roiha sanoo.

Lämpöä ja sähköä auringosta

Joutsentalossa tullaan hyödyntämään aurinkoenergiaa sekä lämmön- että sähköntuotannossa aurinkokeräinten ja aurinkopaneelien avulla. Aurinkosähköjärjestelmän hankkimiseen Roihan perhettä motivoi taloudellisuus, valmistautuminen tulevaisuuden sähköautoiluun ja järjestelmien parantunut design.

”Aurinkosähköjärjestelmien hinnat ovat laskeneet merkittävästi 2010-luvulla ja investointilaskelma alkaa nykyään näyttää varsin kohtuulliselta – erityisesti, kun tarkastelee investoinnin tuottoa eli sitä, paljonko aurinkosähköjärjestelmään sijoitetulle pääomalle saadaan vuosittaista tuottoa järjestelmän tuottaman sähkön arvossa laskettuna. Tulevaisuudessa sähköautoihin ladattavan sähkön tuottaminen itse tulee parantamaan aurinkosähköjärjestelmän kannattavuuslaskelmaa entisestään. Onneksemme markkinoille on myös vihdoin tullut erittäin huomaamattomia ohutkalvopaneeleita, jotka sulautuvat huomaamattomasti talon kauniiseen arkkitehtuuriin”, Roiha kertoo.

Roihat ovat laskeneet omaan kulutukseensa suhteutettuna sopivan aurinkosähköjärjestelmän koon Carunan Aurinkolaskurin avulla ja kartoittaneet järjestelmän hankintaa sen pohjalta.

”Osallistumalla Joutsentalon kaltaiseen uraauurtavaan projektiin haluamme innostaa muitakin energiatehokkuuteen ja ekologisuuteen. Haemme kokemuksia siitä, mitä tulevaisuuden energiajärjestelmältä edellytetään ja miten voimme kehittää sitä omalta osaltamme sähkönsiirtoyhtiön näkökulmasta. Joutsentalo on myös loistava esimerkki siitä, miten kotitaloudet voivat hyödyntää uusiutuvaa aurinkoenergiaa sekä lämmön- että sähköntuotannossa”, Carunan toimitusjohtaja Jyrki Tammivuori sanoo.

Lue lisää aiheesta