Aurinkosähkön pientuottaja Erkki: ”Sähkölaskun pienentäminen tärkeintä”

ARTIKKELI

07.12.2017 klo 19:34
Aurinkopaneelit ovat hyrisseet Erkki Jaakolan omakotitalon katolla Ranualla syyskuusta asti. Hän ei vaihtaisi niitä enää pois.
Ranualainen aurinkosähkön pientuottaja Erkki
Kuva: Kaisa Siren

”Katsoin juuri Carunan tilastoa, ja käyttöaikana on ollut vain kolme päivää, jolloin Carunan verkkoon ei ole siirtynyt ylijäämäsähköä”, hän kertoo.

Jaakolan omakotitalo lämpiää varaavalla lattialämmityksellä. Se vie sähköä, sähköä ja sähköä. Nyt merkittävä osa sähköstä syntyy 16 aurinkopaneelissa, jotka muodostavat neljän kilowatin maksimitehon.

”Itselleni juuri sähkölaskun pienentäminen oli tärkeintä. Hienot ympäristövaikutukset tulevat toki siinä sivussa.”

Ensikosketus aurinkopaneeleihin tuli hieman vahingossa. Kun Jaakola suunnitteli aurinkokeräimiä sukutilansa vesien lämmittämiseen, mainos aurinkopaneeleista osui silmään kotiin tulleessa lehdessä.

Jaakola otti yhteyttä, ja pian myyjän edustaja oli hänen kotonaan tekemässä ensisuunnitelmia. Lopulta hän osti koko asennustyön avaimet käteen -palveluna.

”Hankinta sujui todella helposti. Myyjä hoiti kaiken ilmoituksia myöten, ja jopa rahoitus olisi järjestynyt, jos olisin sitä tarvinnut.”

Ensikokemusten perusteella Jaakola suosittelee aurinkosähköä myös muille. Hänen kotikuntansa Ranua sijaitsee lähes napapiirillä: se merkitsee pitkiä päiviä kesällä, mutta vastaavasti pitkiä pimeän kausia talvella. Myyjän mukaan laitteet toimivat tehokkaimmin juuri talvella, kun lumi heijastaa valoa ja paneelit ovat kylmät.

”Mutta omien tapojen tarkistamista ne hieman vaativat. Kun aiemmin pesimme pyykit ja astiat yösähköllä yöllä, samat hommat on pitänyt nyt opetella tekemään päivällä, kun aurinkosähköä on saatavilla”, Erkki Jaakola nauraa.

Erkki Jaakola, ranualainen omakotiasuja

Ajatus aurinkosähköjärjestelmän hankkimisesta oman talon katolle syntyi hieman vahingossa mainoksen perusteella.

”Kun aiemmin pesimme pyykit ja astiat yösähköllä yöllä, samat hommat on pitänyt nyt opetella tekemään päivällä, kun aurinkosähköä on saatavilla.”

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon