Aurinkosähkö lämmittää Oravaisten perheen lattioita: ”Tärkein motiivi oli rahansäästö”

ARTIKKELI

07.12.2017 klo 19:30
Syyskuun alussa loppui kesä, mutta Espoossa asuvalle Matti Oravaiselle syyskuu oli uuden alkua: perheen vuonna 1990 rakennetun omakotitalon katolle asennettiin 15 aurinkopaneelin kokonaisuus.
Kuva: Juho Paavola

Ajan tapaan Oravaisten taloon oli asennettu suora sähkölämmitys.

”Olimme tehneet monenlaista remonttia: hankkineet muun muassa ilmalämpöpumpun ja siirtäneet lämminvesivaraajaa energiankulutusta vähentääksemme. Aloin miettiä, mitä aurinkosähköllä voisi saada aikaan”, Oravainen kertoo.

Suunnitelmat alkoivat muuttua todeksi, kun aurinkosähköjärjestelmiä myyvä yritys otti yhteyttä. Oravainen ja kauppias sopivat kaupat avaimet käteen -periaatteella. Itse asennusvaihe kesti noin päivän.

”Se oli aika yksinkertaista. Myyjä hoiti myös yhteydenpidon Carunaan.”

Aurinkosähköä keräävä laitteisto muodostuu 15 erillisestä paneelista, joiden nimellisteho on 3,9 kilowattia. Yhden yhteisen invertterin sijaan Oravaisten jokainen paneeli on varustettu omalla invertterillään.

”Raportointijärjestelmästä saan ajantasaista tietoa paneeleiden toiminnasta. Samalla mahdollisen vian sattuessa on helpompi selvittää, missä paneelissa vika on.”

Kirkkaana päivänä laitteiston teho riittää lämminvesivaraajan tai varaavan lattialämmityksen käyttöön. Mahdollisen sähkön ylituotannon Oravaiset myyvät sähkönmyyntiyhtiölle. Suurimman hyödyn aurinkopaneeleista saa kuitenkin silloin, kun oman sähkön kykenee käyttämään kokonaan itse. Näin ollen myös sähkön kulutuksen ohjaamiseen kannattaa panostaa.

”Tärkein motiivi aurinkopaneelien hankkimiselle oli kiinnostus aurinkosähköön ja mahdollinen rahansäästö pitkällä tähtäimellä. Ajattelimme sitäkin, että jos joskus myymme talon, valmiiksi asennettu järjestelmä ja sen hyödyt paperille laskettuna saattavat kiinnostaa ostajia”, Matti Oravainen miettii.

Matti Oravainen, espoolainen omakotiasuja

Kiinnostui aurinkosähkön mahdollisuuksista ja nyt Oravaisen perheen katolla komeilee 15 aurinkopaneelin kokonaisuus.

”Tärkein motiivi aurinkopaneelien hankkimiselle oli kiinnostus aurinkosähköön ja mahdollinen rahansäästö pitkällä tähtäimellä.

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon