Aurinkopaneelit yllättivät Rantaset – Sähköä jopa sateella

ARTIKKELI

07.12.2017 klo 19:53
Rantasten rintamamiestalo on seissyt samoilla sijoillaan Sastamalassa vuodesta 1958. Kun Rantaset ostivat talon 30 vuotta sitten, he aloittivat pikkuhiljaa energiaremontin.

Ensin tuli varaava takka, sitten ilmalämpöpumput. Näitä seurasivat öljylämmityksen korvaaminen maalämmöllä, ja viimeisenä ilmestyivät talon katolle aurinkopaneelit helmikuussa 2016.

”Meillä on hyvä yhteisymmärrys. Aki sanoo, että remontoidaan kuten haluat, kun kerran ymmärrät paremmin”, Helene Rantanen nauraa.

Pariskunta heräsi aurinkosähkön hankintaan huomattuaan, että maalämpöjärjestelmän pyörittäminen nieli ahneesti sähköä. Samalla heillä oli tieto siitä, että sähkön siirtohintojen ja verojen ehkä tulevaisuudessa noustessa olisi oma aurinkosähkö aina ilmaista. Rantaset arvioivat sähkölaskujensa pienentyvän noin 400–500 euroa vuodessa, mutta tärkeintä heille on investoinneissa ympäristönäkökulma.

”Energiamme on puhdasta ja lähellä tuotettua. Vaikka asumme kaksin, olemme mitoittaneet laitteistot niin, että ne riittävät muutaman hengen perheen tarpeisiin.”

Aurinkopaneelien kartoitus alkoi kahlaamalla verkkosivustoja ja lehtiartikkeleita. Lopulta läheltä löytyi yritys, jonka avaimet käteen -palvelu saa Rantasilta vuolaat kehut. Yhteydenottoihin vastattiin ripeästi, ja tilauksen jälkeen aurinkosähkö virtasi taloon kahdessa viikossa.

”Ammattilaisten tekemistä on aina ilo seurata. Kaikki toimi kuten oli luvattu. Se on hyvä, tarkkana ihmisenä en sietäisikään vitkuttelua”, Helene Rantanen toteaa.

Puolessa vuodessa 3,6 kW:n aurinkopaneelilaitteiston tuottama sähkö on riittänyt hyvin omiin tarpeisiin, kun Rantaset ovat opetelleet käyttämään esimerkiksi pesukoneita aurinkoiseen aikaan. Mukavaa on myös se, että Rantaset ovat voineet myydä ylijäämäsähköä Carunan verkkoon. Puolessa vuodessa ylijäämää on jäänyt noin 1000 kilowattituntia.

”Suurin yllätys oli se, että laitteisto tuottaa sähköä jopa sadesäällä, kun luulin että siihen tarvitaan aina täysi auringonpaiste. Olen todella tyytyväinen”, Helene Rantanen sanoo.

Aurinkopaneelien teho on yllättänyt Helene ja Aki Rantasen iloisesti: itse tuotetusta sähköstä on riittänyt ylijäämää jopa myyntiin.

Helene ja Aki Rantanen, 1950-luvun rintamamiestalon asukkaat Sastamalasta

Pariskunta kiinnostui aurinkosähkön hankinnasta, kun he huomasivat, että maalämpöjärjestelmän pyörittäminen nieli ahneesti sähköä.

”Energiamme on puhdasta ja lähellä tuotettua. Vaikka asumme kaksin, olemme mitoittaneet laitteistot niin, että ne riittävät muutaman hengen perheen tarpeisiin.”

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon