Antaa paistaa! - Yli 4 000 aurinkovoimalaa Carunan sähköverkossa

BLOGI

12.02.2019 klo 09:20
Oletko huomannut naapurisi katolla aurinkopaneeleja? Jos et, kohta saatat, sillä yhä useampi suomalainen tarttuu tilaisuuteen ryhtyä aurinkosähkön tuottajaksi.

Ilmastonmuutoksen ehkäisy ja vihreät arvot ovat nostaneet uusiutuvan energiantuotannon jokaisen arkipäivää koskettavaksi asiaksi. Viime vuonna pidin ennätysmäärän esiintymisiä aurinkoenergian hyödyntämisestä.

Tapaan paljon ihmisiä, jotka harkitsevat aurinkopaneelien hankintaa. Heidän yleisin mieltä askarruttava kysymys on, että paistaako meillä täällä Pohjolassa muka niin paljon, että aurinkosähkön tuottaminen oikeasti kannattaa? Vastaus on, että kyllä paistaa! Etelä-Suomessa aurinkopaneelit tuottavat sähköä ihan yhtä iloisesti kuin niiden sisarukset Pohjois-Saksassa.

Me sähkönjakeluyhtiönä haluamme osallistua muutokseen ja kehittää tulevaisuuden suomalaista yhteiskuntaa. Maakaapeloidun, vahvan sähköverkon avulla varaudumme muun muassa palvelemaan yhä useampaa aurinkosähkön tuottajaa, joihin toivottavasti myös sinä ja naapurisi liitytte. Onkin mahtavaa todeta, että vuodenvaihteeseen mennessä jo yli 4 000 taloutta on liittänyt aurinkopaneelinsa Carunan sähköverkkoon.

Carunan jakeluverkkoalueen aurinkosähköisimmät kunnat tammikuussa 2019

Aikainen paneeli valon nappaa

Talvi on erinomainen aika aloittaa oman aurinkovoimalan hankinta. Sen sijaan, että liittyisit pitkittyvän toimitus- ja asennusjonon häntäpäähän, voisit ensimmäisten joukossa muuntaa auringonsäteitä kilowattitunneiksi. Paneelien asennus on mahdollista heti kun katto on puhdas lumesta ja jäästä. Useimmille se tarkoittaa maalis-huhtikuuta.

Ja kun investoinnit tulivat puheeksi, pohdit varmaan aurinkopaneelien takaisinmaksuaikaa? Keskimäärin paneelit maksavat itsensä takaisin noin 10-15 vuodessa ja ne pysyvät toiminnassa vielä vuosikausiksi eteenpäin. Oikein mitoitettuna aurinkovoimala ehtii maksaa itsensä jopa kolme kertaa todellisen käyttöikänsä aikana!

Sivuvaikutuksista huolimatta, tai juuri niiden ansiosta, aurinkosähkön tuottajat kertovat muutoksen kannattaneen ja hurauttavat sitten akkukäyttöisellä menopelillään kotia kohti.

Tiia Selonen, kehityshankepäällikkö

Twitter: @TiiaSelonen

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon