ABB ja Caruna aloittavat innovaatioyhteistyön – uusi suojausteknologia parantaa sähköverkon toimitusvarmuutta merkittävästi

MEDIATIEDOTE

11.06.2019 klo 08:30
Caruna ja ABB ovat solmineet nelivuotisen innovaatioyhteistyösopimuksen. Yhteistyö keskittyy ensivaiheessa uudenlaisen suojausteknologian kehitykseen ja testaukseen Noormarkun verkkoalueella Porissa. Kehityksen tavoitteena on parantaa sähköverkon toimitusvarmuutta merkittävästi.
Carunan sähköasema Noormarkussa. Kuva: ABB

Innovaation taustalla olevan tutkimustyön tulokset valittiin esiteltäväksi sähkönjakelun kansainväliseen kärkitapahtumaan CIREDiin yli 1700 ehdotuksen joukosta.

"Mahtavaa, että suomalainen innovaatio-osaaminen edustaa kansainvälistä kärkitasoa! Sähkönjakelu on yhteiskunnan kestävän kehityksen kannalta kriittinen toiminto ja on hienoa päästä kehittämään sitä yhdessä Carunan kanssa", ABB:n liiketoiminnan kehitysjohtaja Dick Kronman iloitsee.

"Perinteisenä pidetty sähkönjakeluala hyötyy muiden alojen tavoin digitalisaation luomista mahdollisuuksista. Etsimämme innovaatiot sujuvoittavat asiakkaidemme arkea, luovat turvallisuutta sekä monipuolistavat meidän tapojamme palvella heitä. Olen erittäin iloinen innovaatiotyön syventymisestä ABB:n kanssa", kertoo Carunan kehityspäällikkö Antti Keskinen.

Älykäs sähköverkon suojausteknologia reagoi sähköverkon poikkeustiloihin automaattisesti

Noormarkun sähköasemalla Porissa ja aseman syöttämässä verkossa testataan älykästä sähköverkon suojausteknologiaa, joka perustuu kosketusjänniteinformaatioon verkosta sekä keskitettyyn älykkyyteen. Uuden järjestelmän tavoitteena on automaattisesti tulkita sekä reagoida sähköverkossa tapahtuviin poikkeuksiin ja kuvastaa verkon turvallisuustilaa reaaliaikaisesti. Tämän avulla voidaan nopeuttaa vianetsintää ja välttyä sähkökatkoilta kokonaan sekä ennen kaikkea varmistaa verkon turvallisuus yhä paremmin.

Digitalisaatio sähköverkon hallinnassa näkyy asiakkaalle entistä laadukkaampana sähkönjakeluna. Kuva: Caruna

"Innovaatiota voisi verrata älykotiin. Sen sijaan, että käsittelisimme jokaista sähkölaitetta työntämällä tai vetämällä pistokkeita, voimme tehdä kaiken tarvittavan yhdeltä käyttöliittymältä. Samalla se kertoisi, tarvitseeko jokin lamppu vaihtoa ennen kuin se pimenee", Keskinen kuvailee.

Moderni teknologia tekee sähköverkosta älykkään

Siinä missä uusiutuva energia hajauttaa tulevaisuuden energiantuotannon, langaton 5G-yhteys ja IoT hajauttavat datantuotannon sekä sen käsittelyn.

Kasvavan datamäärän älykkäällä analysoinnilla sähköverkkoyhtiö voisi esimerkiksi kertoa asiakkaalle, jos kodin lämmitys käy kierroksilla auki jääneen etuoven vuoksi tai vähentää asiakkaan kokemia häiriöitä sähkönjakelussa ennakoimalla kunnossapitotarpeita entistä paremmin.

"Asioita voi aina tehdä fiksummin. Älylaitteet tuottavat jo nyt järisyttävän määrän dataa ja tahti tulee vain kiihtymään. Jos haluamme parantaa mahdollisuuksiamme palvella asiakasta seuraavan sukupolven työkaluilla, meidän pitää viimeistään nyt valjastaa data mukaan toimintoihimme ja ennen kaikkea kehittää niitä eteenpäin", kehityspäällikkö Antti Keskinen visioi.

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon