12 tuntia sähköttä – faktaa vai fiktiota?

ARTIKKELI

28.01.2019 klo 08:47
Sähköä tarvitaan arjen pyörittämiseen ja varsinkin kaupungeissa olemme tottuneet elämäntyyliin, jossa sähköä on aina saatavilla, eikä katkoksia juuri ilmene. Mitä sinä tekisit, jos olisit kaksitoista tuntia ilman sähköä?

Kello 07.00 - Puhelimen akku: 54 %

Puhelin herättää pimeään talviaamuun. Yritän laittaa valot päälle. Voi ei, sähköt taitavat olla poikki. Ryhdyn keittämään kahvia, mutta kahvinkeitin ei käynnisty. Ainoa valonlähteeni on puhelimessa, jonka virta lähenee loppuaan.

Kello 08.00 - Puhelimen akku: 25 %

Päätän piipahtaa kaupassa. Bensamittarin viisari värähtää vielä, mutta haluan tankata kaiken varalta. Ainiin! Millähän minä saan rahan liikkumaan, jos korttimaksut ovat pysähtyneet? En ole kantanut käteistä mukanani enää aikoihin. Kaupasta kerrotaan, että pakasteet ovat jo piloilla, ja ostaminen vaatisi taas käteiskassaan tarttumista.

Lähden ajamaan työpaikalle. Aamu sarastaa, mutta liikennevalot jatkavat uniaan.

Kello 09.00 - Puhelimen akku: 10 %

Työpaikan sähköinen avain ei toimi, en siis pääse ovesta sisään. Respa avaa oven ja kertoo, että mikään ei toimi. He ilmoittavat, kun katko on ohi, joten lähden takaisin kotiin.

Kello 10.00 - Puhelin sammuu

Illan pimeyteen täytyisi jotenkin varautua. Löydän käteistä ja lähden lähikauppaan ostamaan tulitikkuja ja kynttilöitä. Kyseinen hylly tyhjenee nopeasti. Palaan kotiin ja puen lämmintä päälle, sillä sisällä on enää noin 10 astetta lämmintä. 

Kello 14.00 - sähköt toimivat!

Kuulen tutun äänen: patterit. Sähköt ovat vihdoin palanneet! Kytken puhelimen lataukseen. Enää hetki, ja maailma palaa luokseni.

Näin varaudut sähkökatkokseen

  1. Hanki paristokäyttöinen taskulamppu
  2. Hanki paristokäyttöinen radio
  3. Huolehdi, että autossa on polttoainetta
  4. Varaa kotiin käteistä

Tavoitteena takuuvarma verkko

Edellä kuvattu tarina on keksitty, mutta täysin mahdollinen tämän päivän sähköisessä maailmassa. Me teemme töitä sen eteen, ettei ylläkuvatunlaisia tilanteita pääsisi syntymään. Olemme ensi kädessä sitoutuneet palauttamaan sähköt asiakkaillemme taajamissa kuuden tunnin ja haja-asutusalueilla 36 tunnin kuluessa sähkökatkon alkamisesta. 

Tavoitteenamme on kehittää sähköverkosta niin älykäs ja kestävä, ettei sähkökatkoja tulisi, vaikka käyttäisimmekin entistä enemmän sähköä, ja vaikka sään ääri-ilmiöt yleistyisivät.

Jaa artikkeli
Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon