Tarvitsetko lisää tietoa?

Sähkölasku

Sähkönsiirtolaskujesi laskutusyhtiö vaihtuu Syyskuusta alkaen sähkönsiirtolaskujen lähettäjä ja maksun saaja on Caruna Oy. Voit lukea muutoksesta lisää tästä linkistä. >
Energiaseurantapalvelu >

Mistä sähkölasku muodostuu?

Sähkönsiirto ja sähköenergia ovat kaksi eri palvelua kahdelta eri yritykseltä. Molemmista palveluista maksetaan erikseen ja niiden hinnat määräytyvät erikseen. Sähkölasku koostuu kolmesta osasta: sähköenergiasta, sähkön siirrosta sekä lakisääteisistä veroista, joihin kuuluvat sähkövero ja arvonlisävero.

Halutessasi voit saada laskun erikseen sähkönsiirrosta ja sähköenergiasta, tai sähkönmyyntiyhtiö voi tarjota sinulle yhtä laskua, joka sisältää nämä molemmat. Caruna ostaa sähkönsiirron laskutuspalvelun Fortum Asiakaspalvelu Oy:lta. Tämä vuoksi sähkönsiirtolaskussasi lukee Fortum Asiakaspalvelu Oy Carunan sijaan.

Jos sinulla on laskutukseen liittyvää kysyttävää, asiakaspalvelumme auttaa sinua kaikissa kysymyksissäsi. Tavoitat asiakaspalvelumme verkkosivujemme chatista tai puhelimitse numerosta 0200 23222 arkisin klo 8-16.

SÄHKÖENERGIA (MYYNTI)

Voit ostaa sähköenergiasi miltä tahansa sähkönmyyjältä, joka puolestaan hankkii sähkön tukkumarkkinoilta. Voit siis halutessasi kilpailuttaa sähkön myyntisopimuksesi ja valita sähkönmyyjän. Sähkönmyyjä hankkii sähköenergian pohjoismaisesta sähköpörssistä ja myy sen edelleen asiakkailleen. Sähkön ostohinta määräytyy pohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa. Sähkön myyntihintaan vaikuttavat eniten sähkön tuotanto- ja ostokustannukset.

SÄHKÖNSIIRTO

Siirtomaksuilla sähköverkkoyhtiö, kuten Caruna, huolehtii sähköenergian siirtämisestä tuottajalta kuluttajalle, sähköverkon rakentamisesta, kunnossapidosta, sähkönmittauksesta ja ympärivuorokautisesta vikapäivystyksestä. Siirtohintaan vaikuttavat monet eri tekijät, ja sen hinta vaihtelee myös vuorokauden ja vuodenaikojen mukaan. Sähkönsiirron hinnoittelu on tarkoin säänneltyä toimintaa. Hintoja ei voi laskea tai nostaa omavaltaisesti, sillä viranomainen määrää, kuinka korkeaa tuottoa sähkönsiirtoyhtiöt voivat tehdä.

VEROT

Verot muodostuvat sähköverosta ja arvonlisäverosta. Arvonlisäveroa maksetaan sekä sähköenergiasta että sähkön siirrosta. Paikallinen sähkönsiirtoyhtiö laskuttaa verot aina sähkön siirtohinnan yhteydessä. Koko sähkölaskun loppusummasta verojen osuus on noin 30 prosenttia.

Ajantasainen laskutus

Sähkönkäyttösi mitataan automaattisesti etämittarilla ja laskutetaan sovitun laskutusrytmin mukaisesti. Käytännössä tämä näkyy sähkölaskussasi siten, että varsinkin sähkölämmittäjillä laskut ovat talvella suurempia kuin kesällä. Myös sähkön säästötoimenpiteet näkyvät heti seuraavassa sähkölaskussa.

Sähkömittarit luetaan tunneittain ja käyttötiedot välittyvät meille automaattisesti. Näin myös sähkölaskut perustuvat tunneittain mitattuun käyttöön, jolloin laskun loppusumma vaihtelee.

Mittarinlukemien tilalla laskulla näkyy käytetyn sähkön määrä kilowattitunteina. Lasku saattaa sisältää arvioitua käyttöä, jos sähkömittarilta saaduissa tuntikulutustiedoissa on puutteita tai jos tuntikulutustietojen lukeminen ei ole onnistunut. Kulutustiedot korjataan seuraaville laskuille.

Ajantasaisen käyttötiedon avulla on helppo tehdä energiaa ja ympäristöä säästäviä ratkaisuja. Käyttötiedot löydät kirjautumalla Carunan Energiaseurantapalveluun. Siellä voit helposti seurata sähkönkäyttöäsi jopa tunnin tarkkuudella ja verrata sitä aiempiin sähkönkäyttötietoihin.

Kuva: Sähkölämmitteisen omakotitalon keskimääräinen vuosikulutus

Kuva on viitteellinen ja vastaa sähkölämmitteisen omakotitalon keskimääräistä vuosikulutusta. Kerrostaloasunnossa kuukausittaisen sähkönkulutuksen erot ovat yleensä huomattavasti pienempiä.

Video: Mistä sähkön hinta muodostuu?

Katso lisää alla olevasta Energiateollisuus ry:n videosta.