Hinnastot ja sopimusehdot

Hinnan muodostuminen

Miten sähkönsiirron hinta muodostuu?

Sähkön siirrosta tuottajalta sähkön käyttäjälle huolehtii aina paikallinen sähkönsiirtoyhtiö, kuten Caruna. Sähkönsiirron lisäksi vastaamme alueemme sähköverkoston kunnossapidosta ja rakentamisesta, vikapäivystyksestä ja sähkönkulutuksen mittauksesta.

Carunaan kuuluu kaksi sähkönsiirtoyhtiötä, Caruna Oy ja Caruna Espoo Oy. Caruna Oy vastaa sähkönsiirrosta verkkoalueellaan Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Satakunnassa ja Koillismaalla. Caruna Espoo Oy toimii Espoossa, Kauniaisissa, Kirkkonummella ja Joensuussa. Tarkat alueet näet alla olevasta verkkoaluekartastamme.

Carunan verkkoaluekartta

Caruna Oy ja Caruna Espoo Oy ovat kaksi erillistä sähkönsiirtoyhtiötä, joilla on erillinen hinnoittelu. Sähkönsiirron hinnoittelu on yhtiökohtainen, ja hintoihin vaikuttavat muun muassa paikallisen verkon olosuhteet.

Caruna Oy:n verkko on suureksi osaksi maaseutuverkostoa ja Caruna Espoo Oy:n kaupunkiverkkoa. Kaupunkiolosuhteet ovat yleensä sähkönsiirrolle edulliset, koska kaupungissa asutaan tiiviimmin eikä yhtä asiakasta kohden tarvitse rakentaa niin paljon sähköverkkoa. Kaupungissa sähköverkko kulkee pääasiassa maan alla, joten se on paremmin suojassa sään aiheuttamilta vaurioilta, ja tarvetta verkon korjaamiseen ja huoltoon on vähemmän. Maaseutuolosuhteissa sähköverkkoa sen sijaan joudutaan rakentamaan asiakasta kohden huomattavasti enemmän. Verkko on myös erittäin altis luonnonilmiöille, mikä lisää huomattavasti sen ylläpidon ja korjaamisen kustannuksia.

Sähkönsiirtoliiketoiminta on luvanvaraista toimintaa, jota valvoo Energiavirasto. Energiavirasto valvoo myös sähkönsiirron hinnoittelua ennalta säädetyn valvontamallin mukaan. Sähkönsiirtoliiketoiminnan sääntelystä ja valvontamallista voit lukea lisää Yhteiskuntavastuu-sivuiltamme, joiden linkin löydät sivun alareunasta.

Video: Sähkön siirto

Katso alla olevasta Energiateollisuus ry:n videosta miten sähkön siirto toimii ja miten sen kustannukset muodostuvat.