Ajankohtaista

Uusilla valomainoksilla 70% energian säästöä

Uusilla valomainoksilla 70% energian säästöä

Keväällä 2014 ostimme Fortumin sähkönsiirron liiketoiminnan ja yrityksemme nimeksi vahvistui Caruna Oy. Yksi monista uuteen nimeen liittyvistä tehtävistä oli meille siirtyneiden toimitilojen valomainosten vaihtaminen. Kymmeniä valokylttejä irrotettiin rakennusten seiniltä ja vaihdettiin uusiin.

Vaihto-operaatio edellytti myös erityistä tarkkuutta turvallisuuden varmistamiseksi, koska työskentely tapahtui sähköaseman läheisyydessä. Carunalta oli mukana valvoja, joka perehdytti vaihdettavaan kohteeseen ja huolehti turvaetäisyyksistä.

"Kyltin vaihtamiseen vaadittava nostin maadoitettiin tarkoin kuparikaapelilla, jottei indusoidu jännitettä", kertoo projektipäällikkö Kari Valta Valomainokselta.

Valomainos Oy käyttää uusissa valokylteissä lähes poikkeuksetta led-valoja. "Led-tekniikan edut ovat merkittävät selvät, kuten vähäinen sähkönkulutus, minimaalinen huollon tarve ja pitkä käyttöikä", kertoo Kari Valta.

"Matalajännite on myös turvallinen ja led syttyy välkkymättä heti myös kylmässä. Led on ympäristöystävällinen, koska myrkyllisiä aineita ei tarvita. Led myös mahdollistaa muodoiltaan vapaammat ja rakenteiltaan ohuemmat ratkaisut kuin perinteiset valonlähteet. Parhaimmillaan syvyys voi olla vain muutamia senttejä," Valta listaa ledin etuja.

Led-tekniikalla kirjainmainokset voidaan toteuttaa listattomasti ja etupinnat voidaan valaista tasaisesti. Led-valomainoksissa valaistus kohdistetaan taaksepäin, eteenpäin tai molempiin suuntiin. Huom! Ledeillä voidaan toteuttaa myös normaalit, yleisesti käytössä olevat valaistustekniikat kuten taustavalaistus tai epäsuoravalaistus.

Led-valomainoksissa käytetään yleisesti väreinä valkoista, sinistä, punaista, keltaista, vihreää ja syaania. Näiden perusvärien lisäksi voidaan toki toteuttaa muutkin värit ja väriyhdistelmät esim. etupintaväreillä.

Yrityksen toimipisteen muuttaessa tai toimintaa lopetettaessa myös valomainos irrotetaan paikoiltaan. Vanhat valomainokset puretaan huolellisesti ja jätteet lajitellaan tarkasti kierrätykseen.