Ajankohtaista

Jussi ja Jussin tuulivoimala

Jussi ja Jussin tuulivoimala

Maatalousyrittäjä Jussi Oittisen tilalla harjoitetaan kananpoikien kasvatuksen lisäksi kasvinviljelyä ja metsätaloutta. Toiminnan taustalla pyörii mielenkiintoinen rakennus: oma tuulivoimala.

Jussi Oittinen seuraa jo kahta sukupolvea maatalousyrittäjänä Oittisen tilalla Sastamalassa. Tilan historia ulottuu 1800-luvulle, ja Jussin vanhemmat aloittivat kananpoikien kasvatuksen 1991. Tilalla kasvatetaan rypsiä ja kauraa, kevätvehnän jyvät menevät siipikarjan rehuksi.

”Olen kasvanut tilan töihin jo pienestä pitäen, urani on aina pyörinyt maatalouden ympärillä. Vanhempani ja heidän vanhempansa toimivat hyvinä esikuvina”, Jussi kertoo.

Maatalousyrittäjän päivä alkaa aamuseitsemältä. Eläimet ovat aina etusijalla: Kanalat kierretään, ja tarkistetaan, että kaikki on hyvin. Sen jälkeen vuorossa on, vuodenajasta riippuen, erilaisia peltotöitä.

Nykymaanviljelijä joutuu myös usein toimistohommiin. Nykyaikaa edustaa luonnollisesti myös se, että tilan pyörittämiseen tarvitaan sähköä. Kananpojat elävät lämmitettävissä ja ilmastoiduissa kanalarakennuksissa, mikä vie luonnollisesti paljon sähköä.

Oma tuulivoimala kattaa oman kulutuksen

Jussi antaa isälleen kunnian ideasta rakentaa omatuotantolaitos. Tämä oli nimittäin nähnyt tuulivoimalaitoksia Kemin rannoilla, ja saanut sieltä ajatuksen toteuttaa kotona vastaavaa. Vallitsivathan siellä suotuisat tuuliset olosuhteet tuulivoiman hyödyntämiseksi. Ennusteet viittasivat laitoksen rakentamisvuotena 2005 voimakkaaseen sähkön hinnannousuun, ja Oittiset halusivat edistää omavaraisuuttaan sähkön suhteen.

Tuulivoimalatoimittajaksi valittiin tanskalaisen Vestaksen 0,225 MVA-tuulivoimala. ”Prosessi oli opettavainen”, Jussi nauraa. ”Rakennuslupien hakeminen sujui ongelmitta, samoin kuin neuvottelut verkkoyhtiön kanssa. Haasteellisinta oli ehdottomasti voimalan käynnistäminen, siinä meinasi tulla ongelmia. Nyt jos rakentaisin, niin haluaisin avaimet käteen -palvelua toimittajalta, ja tämän asiantuntijat paikalle käynnistysvaiheessa”, hän jatkaa.

Oittisen tilalla pyörii nyt tuulivoimala, jonka vuosituotanto on noin 250 000 kWh. Tuulivoimasta saatava sähkö kattaa tilan vuotuisen sähköenergian tarpeen, mukaan lukien kanaloiden ilmastoinnin ja valaistuksen. Jussin mukaan voimala toimii luotettavasti vaihtelevat tuuliolosuhteet huomioiden, ukkonen vain on joskus rikkonut sähkökomponentteja. Omatuotantolaitoksesta ei ole ollut mitään haittaa – naapuritkaan eivät ole nikotelleet tuulivoimalan ilmestymistä maisemaan. Työtä voimalaitoksen ylläpito ja huolto toki vaativat, sitä Jussi ei kiistä.

Jussin terveiset vastaavasta kiinnostuneille: