Ajankohtaista

Caruna suunnittelee kymmenien miljoonien eurojen arvoista verkonparannushanketta Etelä-Suomeen

Caruna suunnittelee kymmenien miljoonien eurojen arvoista verkonparannushanketta Etelä-Suomeen

Caruna jatkaa sähkönsiirtoverkkonsa uudistamista Uudellamaalla ja Hämeessä. Suunnitteilla oleva kolmivuotinen verkonparannushanke on jatkoa alueella aiemmin tehdyille rakennus- ja saneerausprojekteille. Tavoitteena on parantaa sähkönjakelun toimitusvarmuutta, ja hankkeen myötä sähköverkon runkojohdot saadaan lähes kokonaan säävarmoiksi.

Caruna jatkaa sähköverkon uudistamista ja toimitusvarmuuden parantamista Etelä-Suomen verkkoalueellaan Lohjalla, Raaseporissa, Hangossa, Vihdissä, Kirkkonummella, Espoossa, Tuusulassa, Järvenpäässä, Riihimäellä, Hyvinkäällä, Hausjärvellä ja Lopella. Suunnitteilla oleva verkonparannushanke vaikuttaa alueen noin 34 000 asiakkaan sähkönjakelun luotettavuuteen.

Carunalla on käynnissä Etelä-Suomessa kaksi aiempaa hankekokonaisuutta, jota uusin suunnitelma täydentää. Ensimmäinen, tehostettu rakentamis- ja saneeraushanke alueella käynnistettiin vuonna 2014. Seuraavan kolmivuotisen hankkeen Caruna käynnisti vuoden 2016 lopussa. Nyt suunnitteilla oleva 20 ja 0,4 kilovoltin jakeluverkon saneeraus on jatkoa näille verkonparannushankkeille, ja maakaapelointi etenee taajamista haja-asutusalueille. Kolmannen hankkeen arvo on 40–75 miljoonaa euroa.

”Rakennustyöt ovat edenneet suunnitellusti, ja jatkamme verkon uudistamistyötä. Nyt rakennettava verkko palvelee alueen asiakkaita useita vuosikymmeniä. Suunnittelemme sen siten, että se mahdollistaa myös tulevat tarpeet, kuten sähköautojen lataustarpeen lisääntymisen sekä uusiutuvan energian pientuotannon määrän kasvun”, Carunan toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny toteaa.

Työt käynnistyvät ensi keväänä

Caruna valitsee hankkeen toteuttamiseen nyt alkaneen kilpailutuksen perusteella 1-3 urakoitsijaa. Sopimukseen kuuluu myös suurhäiriövalmius, millä Caruna varmistaa, että myrskyissä ja muissa laajoissa sähkökatkotilanteissa kentälle on saatavilla riittävästi asentajia.

”Etelä-Suomen verkonparannushankkeen seuraavan vaiheen työt käynnistyvät arviolta ensi keväänä suunnittelulla ja kesällä rakentamisella. Rakentamisen pääpaino on haja-asutusalueella sijaitsevan keskijänniteverkon toimitusvarmuuden parantamisessa”, verkon kehitysjohtaja Sauli Antila sanoo.

Caruna lisää sähkönjakelun luotettavuutta monin eri keinoin. Myrskyjen ja lumen aiheuttamat vahingot saadaan parhaiten minimoitua maakaapeloinnilla. Maakaapelointi on pitkällä aikavälillä kestävin ratkaisu.

Lisäksi toimitusvarmuutta parannetaan verkoston rakenteellisilla ja teknisillä ominaisuuksilla. Esimerkiksi rengasverkkojen ja verkostoautomaation ansiosta vika pystytään rajaamaan ja sähköt palauttamaan nopeasti vahingoittumattomiin verkoston osiin.